מכרז באינטרנט

חדשות כיפה הרב דוד פנדל 23/06/06 12:25 כז בסיון התשסו

שאלה

לאחרונה נתקלתי באתר מכרזים בשם SOLDOUT, באתר זה מציעים הצעות למכרזים במחירים נמוכים, ויש סיכוי לזכות בכל מיני מוצרים במחירים מגוחכים.

איך זה עובד? אם הבנתי נכון מהתקנון, אז כל משתתף צריך לשלם מחיר על ההצעה שלו, סכום כלשהו של כמה עשרות שקלים, ככל שהמוצר יקר יותר כך צריך שיותר הצעות יוגשו, ויש רק זוכה אחד, בעצם יוצא שהאחרים משלמים על הזוכה ויותר על ידי התשלום של דמי ההשתתפות להצעות.

שאלתי היא, האם אין בזה משום אסמכתא? אדם שזוכה במכרז עושה זאת בעצם על גב האנשים האחרים שהגישו את הצעותיהם וממש לא רצו לממן לאותו זוכה את הקנייה.

תשובה

1. גם אם נחשיב קניה באופן זה כהימור, לדעת הרמ"א (חו"מ רז ג') יש תוקף לנתינה כזו ואין בזה אסמכתא. ואם אתה אשכנזי יכול אתה לסמוך על כך.

2. גם לדעת השו"ע שם שבמשחקי הימור יש אסמכתא, כאן כיון שמדובר במכרז ניתן לראות את הכסף שניתן כדמי טיפול שניתנים למנהל המכרז, וכמו אדם שמשלם כסף לשליח שיזכה לו מההפקר, ולוקח סיכון שייתכן שלא יצליח השליח לזכות. וכיון שכך נראה שמותר גם לדעת השו"ע. ועוד, שכיון שניתן לסמוך על הרמ"א לכן אין להוציא את הכסף ממנהל המכרז, שהוא יש לו לסמוך על הרמ"א, וכיון שכך מותר לקבל ממנו את המוצר שנקנה בכסף זה, וכמו מחזיק בממון בטענת קים לי, שכיון שזכה בו, שוב מותר לקבלו ממנו.
הרב דרור טוויל