מיני שאלות...

חדשות כיפה הרב דוד צוקרמן 04/11/06 22:56 יג בחשון התשסז

שאלה

((1))גיסי אמר לי שאסור לחתוך את ה "מוציא " עם סכין בשבת..רציתי לדעת האם זה נכון?

((2))יש מאכלים רבים שאיני יודע כלל וכלל מה בירכתם ומה בירכתם האחרונה!..!

מה עושים?!--נגיד אני אוכל תפוח אדמה אם אוז מה מברכים?!ואם אני שותה רק שתיה מה מברכים ?

((3))מה עושים במיקה ששפכתי לפח חלב על בשר?!

אמא שלי תמיד עושה את זה..ביגלל שהיא חילוניה ולא מבינה בזה...

((4))הם מותר להגיד בירכות השחר בסוף התפילה משום שהחזן כבר התחיל את התפילה?!

((5))האם מותר לחתוך נייר בשבת במיקרה שהנייר החתוך ניגמר ?!

((6))מדוע צריך לשמור נגיעה מדודים !?זה אני הכי לא מבין!!מה כבר יכול לצאת מנשיקה שאני מנשק את דודתי?!זה ממש לא מובן לי..אז רשום "איש לא ישכב אם דודתו" ...אני בחיים לא יגיעה למצב כזה!!אז למה אסור?!?!

((7))ונגיד עכשיו אני עולה לאוטובוס..ואני יושב..ואישה זרה יושבת לידי מה אני עושה?!

((8))האם מותר לי לנשק סבתא וסבא?!...?!

((9))האם מותר לשבת ליד זקנות (בנות 100)באוטובוס?!

תשובה

(1)לא ידוע לי על איסור לבצוע בשבת את החלה בברכת "המוציא" בסכין. מתוך דברי הפוסקים שמדברים על סימון החלה בסכין לפני הברכה נראה שאין בזה כל בעיה.
ייתכן וכוונת גיסך היא לבציעת לחם ביום שישי (לא בליל שבת), מנהג זה נמצא בספר "טעמי המנהגים ומקורי הדינים" בעמודים קי"ז קי"ח בשם כמה מגדולי החסידות. למנהג זה מספר טעמים, ואחד מהם "לפי שנוהגים לאכול בערב שבת קודש (כלומר: ביום שישי –ד.צ.) מהחלות אשר נאפים לכבוד שבת קודש, על כן נוהגים לפרוס בעש"ק פרוסת המוציא בידים כדי לחלק בין החלות אשר אוכלים אותם בעש"ק לבין החלות שאוכלים אותם בשבת קודש שחותכים אותן בסכין". לפי טעם זה דווקא נוהגים לבצוע בשבת בסכין, וביום שישי בידים. אבל גם ביום שישי זה מנהג ואין בו משום איסור.