שאל את הרב

מיילדת- עבודה בשבת

חדשות כיפה מכון שלזינגר 18/01/05 10:14 ח בשבט התשסה

שאלה

שלום לרב,

התקבלתי לעבודה כמיילדת בבית חולים שאינו מנהל אורח חיים דתי ואינו מעסיק גויים של שבת.

1. מהן הפעולות אותן מותר/אסור לי לבצע בשבת?

לדוגמא: כאשר יולדת מבקשת ממני להדליק את המזגן, פעולה שאינה קשורה להצלת חיים.

דוגמא נוספת: כאשר מופעל מכשיר רדיו במחלקה, מה עלי לעשות?

2.בית החלולים הוא במרחק של כשעה הליכה מהבית וישנה אפשרות של הסעה באמצעות גוי, האם זה מותר בכל מצב, (הכוונה לדוגמא גם כשלא יורד גשם)

3. האם יש ספר או הרצאות בנושא הנ"ל

תודה רבה מראש על התייחסותיך לבעיתי.

תשובה

שלום רב!
שאלתך התקבלה במכון שלזינגר.

להלן תשובתו של פרופ' א.ס. אברהם:

1. יולדת בשבוע אחרי לידה יש לה דין של "חולה שיש בו סכנה" וממילא כל דבר שצריכים לעשות עבור טיפולה וחיזוק גופה מותר וחובה לעשות לה אפילו אם זה דורש חילול שבת מן התורה. אך אם אפשר לעשות אותה דבר אם אותה יעילות וללא הפסד זמן על ידי אינו-יהודי או על ידי שינוי, צריכים לעשות כך. למשל, מותר להדליק את המזגן עבורה כשזה דרוש לה ואם אין גוי בנמצא שיוכל לעשות זאת, תדליקי את מזגן עם גב האצבע.
2. מותר לך בכל מצב לנסוע ולחזור הביתה עם נהג גוי כל זמן שהנסיעה היא בתוך העיר. תוודי שהוא גם יפתח ויסגור דלת הרכב עבורך כי אם את פותחת את הדלת עלול לידלק ולכבות נורה פנימי ברכב.
3. במכון שלזנגר נמצא ספרון "דיני הרופא בשבת וביום טוב" שאני מקוה יעזור לך בעבודתך בחולים תוך כדי שמירת קדושת השבת - בהצלחה.


מידע רפואי הלכתי ומאמרים בנושא רפואה והלכה ניתן למצוא באתר האינטרנט של מכון שלזינגר: www.medethics.org.il

ליאורה משה
רכזת פרוייקט השו"ת הבינלאומי ברפואה והלכה
מכון שלזינגר
ת.ד. 3235
ירושלים 91031, ישראל
טל': 02-655-5266
פקס: 02-652-3295
דוא"ל: irp@medethics.org.il
אתר אינטרנט: www.medethics.org.il

כתבות נוספות