מידות

חדשות כיפה צוות ישיבת קרני שומרון 14/01/06 20:19 יד בטבת התשסו

שאלה

שלום לכבוד הרב !!!

אני לא יודע איך להישתלת על הקינאה שלי והייתי רוצה לדעת מה לעשות לגבי זה אני ממש מחכה כי אני לא רוצה להיות ילד קנאי

בתודה

אלעזר

תשובה

שלום לך אלעזר.
שאלתך היא שאלה מצוינת, אשריך ואשרי הוריך שיש להם ילד כזה שכל רצונו הוא לתקן את המידות שלו.

אכן צדקת בדבריך, הקנאה היא אחת המידות הגרועות שיש באדם.
אני משער שכוונתך היא, שאתה מקנא באח שיש לו אופניים חדשות או בחבר שהצליח במבחן, לכן אנסה בעזרת ה' להסביר לך מעט מחומרת המידה הזו והחסרון שהיא גורמת לך:

כאשר אדם מקנא באדם אחר אז הוא בעצם מראה שאין הוא רוצה במה שהקב''ה נתן לו אלא הוא רוצה דוקא את מה שיש לחברו.
הוא דומה לעבד שיש לו תלונות על מעשה האדון שלו, שדבר זה מוכיח שאין הוא עבד נאמן כלל.
ויותר מכך אין זה נכון וראוי להתרעם ולא לקבל את מה שהקב''ה גזר עלינו.
הרי ודאי למדת על קין והבל, ותחשוב מה יצא מהקנאה של קין בהבל- הרי הוא רצח את אחיו ואז גלה ממקום מגוריו.

ב"מסילת ישרים" (פרק י''א) כותב שישנן שתי דרגות של קנאה-
א- אדם המקנא כל כך במה שיש לחברו. הרי אדם כזה אינו מרויח שום דבר בזה שהוא מקנא, אם כן אז מה הצורך והתועלת בזה שהוא מקנא? ובעצם הוא גורם לעצמו שאין הוא נהנה כלל אפילו ממה שכן יש לו. ויותר מזה- אין לו פנאי לעשות דברים טובים באמת.
ב- ישנם כאלו שאינם מצטערים כל כך אבל בכל זאת יש להם איזו "צביטה בלב" לראות איך חבר שלהם מצליח ולא הם, וזה דבר שיש להרבה מבני האדם. אבל אם האדם היה יודע, שכל מה שמגיע לו הוא מאת ה' והוא לא יקבל אפילו משהו קטן ממה שמיועד לחבר שלו.

לכן אני חושב, שכאשר אתה מרגיש איזה רגש של קנאה כלפי חבר או אח אז תעצור רגע ותחשוב: "למה אני מקנא בו? אולי בעצם אני צריך להיות שמח בשמחתו שהקב''ה נותן לו דבר כל כך חשוב ויקר". ואז בעז''ה כאשר הקב''ה יראה את כוונתך הטובה ורצונך לגבור על היצר אז הוא יעזור לך גם ויתן לך כוחות חזקים להתגבר על היצר הזה.

אמנם חשוב לציין, שלכל מידה יש גם צד חיובי, שהרי גם פנחס ואליהו היו קנאים לדבר ה'. על כן אם אתה מרגיש שזו תכונת אופי כל כך חזקה אצלך אז תפנה אותה לאפיק חיובי- "קנאת סופרים תרבה חכמה" תקנא בכל דבר המביא לידי יראת שמים- תקנא ברב חשוב או בתלמיד חכם או בבן של השכן, שמכבד כל כך יפה את הוריו ותשתדל להיות כמוהו, זוהי קנאה שיכולה להביא אותך לעליה ברמה הרוחנית שלך ולא להיפך חלילה.

צוות משיבים ישיבת ההסדר קרני שומרון.

נשמח לתגובה!
כתובת E- MAIL karnei_shomron@intermail.co.il