שאלה
תורה שבכתב היא שלמה היא אחת דוגמא יש לשמור שבת ויש לא לשמור שבת שמרת שבת קיימת תורה לא שמרת לא קיימת ויש תורה שבעפ והיא מלאה מחלוקות ודעות למה התורה שבעפ לא יכולה להיות כמו התורה שבכתב אחת דעה אחת קו אחד פחות מחלוקות פחות בלבול לפי ראות עיני זה שרבנים לא מסוגלים להגיע להחלטה אחת בנוגע לעניין הלכתי זה מוריד מערכם ומערך ההלכה כי לא בטוחים מה הדרך הכונה לפרש אותה
תשובה
ב"ה כ"ט תמוז תשס"ה
שלום רב!
התורה שבעל פה יסודה בהר סיני אבל היא נתונה לידי חכמים, "לא בשמים היא", הקב"ה נתן סמכות לחכמים לדרוש את התורה, לתקן תקנות וסייגים, דרישת התורה הופכת את הדרשה לדין תורה ממש, תקנות וסייגים הם איסורים מדרבנ.
כיון שהקב"ה נתן סמכות לחכמים ללמוד מתוך התורה שבכתב כיצד לפסוק הלכה למעשה, טבעי הדבר שיהיו מחלוקות בין חכמים, שהרי בני אדם אינם שווים, כשם שפרצופיהם אינם שווים כך דעותיהם אינן שוות, התורה קבעה שהולכים במקרה של מחלוקת אחרי הרוב, אבל זה דווקא אם החכמים נשאו ונתנו בינהם על הענין, ואחר כך עמדו למנין, וכאן הרוב קובע.
מחלוקת בין חכמים זה דווקא רצוי, כיוון שרק כך האמת מתבררת יותר, כל צדדיה מתגלים, ואחר כך צריך לגשת להכרעה. לצערנו בזמן הגלות לא היה גוף הלכתי מוסמך שיוכל להכריע במחלוקות והן נשארו פתוחות. כל ציבור או יחיד פסק על פי רבו, רב שהוא בחר או רב המקום.
למרות שחזרנו לארץ ישראל עדיין לא קם גוף כזה, כיוון שלצערנו עדיין רבים מעם ישראל אינם כפופים להלכה, אנו מקווים שמצב זה ישתנה בע"ה בעתיד. אחרי הברכה על קיבוץ גלויות בתפילת העמידה, אנו מתפללים על השבת השופטים, שיכריעו במחלוקות. בינתיים כל אחד פוסק על פי רבו.
בברכת התורה
בניהו ברונר
צפת
דברי תורה לפרשת השבוע
החלק הכי טוב בשולחן השבת שלכם: רעיונות קצרים, עמוקים ונגישים על פרשת השבוע היישר לתיבת המייל שלכם