מחיצות

חדשות כיפה הרב רונן לוביץ 13/06/06 17:28 יז בסיון התשסו

שאלה

מה צריכה להיות גודל המחיצה וכמה רוחים יכול להיות בה (בס"מ)

תודה רבה!

תשובה

אוריה שלום,
יש שתי שיטות בפוסקים בעניין המחיצה. יש בסוברים שמטרתה למנוע הסתכלות של הגברים בנשים, ולכן היא צריכה להסתירן, ויש הסוברים שמטרתה למנוע ערבוב בין גברים ונשים שעלול להביא לידי קלות ראש. דעה זו, האחרונה היא דעת רבי משה פיינשטיין המקובלת על רוב הפוסקים לאורם אנו הולכים. לפי שיטה זו אפשר היה להסתפק במחיצה פחותה שאינה מסתירה את הנשים לגמרי, אולם בכל זאת יש החוששים לנשים הבאות בלבוש לא צנוע לבית הכנסת.
בשורה התחתונה מקובל להקפיד על מחיצה בגובה 1.50 מטר שמגיעה עד גובה הכתפיים של נשים ממוצעות קומה. אם עזרת הנשים נמצאת מאחורי עזרת הגברים יש מקום להסתפק בפחות מזה. בעניין הרווחים לפי השיטה הראשונה הם צריכים להיות מצומצמים למינימום, אך לפי השיטה השניה קשה לתת בדבר שיעור מוחלט.
בנושא המחיצה יש לשקול גם את אופי בית הכנסת ומתפלליו, ובעיקר המתפללות, וחשוב לעצב אותה מתוך הסכמה רחבה של ציבור באי ביה"כ.
בברכה,
רונן לוביץ