מותר לגרש יהודי מקהילתו?

חדשות כיפה צוות ישיבת קרני שומרון 14/12/05 08:08 יג בכסלו התשסו

שאלה

אנו נתקלים היום שמותר לגרש אדם מהקהילה "על כל שטות שעשה או שחושדים שהוא עשה".

בפוליטיקה: אם הוא מצביע למפלגה אחרת אזי הוא מפר את "מה שפסקו גדולי ישראל".

בכשרות: אם הוא שומר כשרות של רשת משגיחים מתחרה אזי הוא "עוכר ישראל".

ויש עוד אין סוף דוגמאות מתחומים אחרים.

השאלה:

1. באילו תנאים מותר לגרש אדם מביתו, מקהילתו ומהעם היהודי ?

2. כנ"ל להחרים אותו ?

3. מהם המקורות לכך ?

תשובה

צר לי על העיכוב בתשובה
שלום לך,
ניכר שאתה חש היטב את כאבם של העשוקים והמעונים.
לגרש אדם מביתו על כל שטות שהוא עשה או שחושדים שהוא עשה, הוא מעשה עוול ורשע שחלילה חלילה לאיש מישראל שיתן ידו לדבר נורא שכזה.
בוא נלמד זכות על עמנו הנפלא שלא נעשה כדבר הזה עד הנה. אדרבה, יודעים אנו כמה התרחקו חכמינו מן המחלוקת וכמה עמלו ויגעו להשכין שלום בין אדם לחבירו.

ובנוגע לשאלתך:
א. בשום פנים ואופן אין לגרש אדם מביתו (אא"כ הבית של מישהו אחר וע"פ החלטת בי"ד)
ב. אי אפשר להוציא מישהו מן העם היהודי על פי דברי חז"ל "ישראל אף על פי שחטא ישראל הוא" (סנהדרין מד עמוד א). ישנה אפשרות, במקרים מסוימים, שאין חובת "ערבות" לישראל שחטא. כלומר: לא חייבים לעזור לו וכדו'. אבל הכלל הוא: אע"פ שחטא – ישראל הוא.
ג. לגרש אדם מקהילה הוא ענין מורכב יותר. וכמובן שענין זה הוא קרוב מאד לדיני נפשות ומוכרחים להיות מאד זהירים בזה.

רק אכתוב כמה דברים:
אפשר לחלק את הנושא הזה לשני חלקים: הלכתי ומוסרי.
מבחינה הלכתית, הקהילה אינה רשאית לעשות כל פעולה כרצונם, כגון: להוציא משהו מבית כנסת, לא לצרף אותו למנין וכדו, אא"כ יש הצדקה הלכתית לכך.
בהלכה יש מספר כלים המאפשרים לכלל להתגונן מפני המזיק: אחד מהם הוא הנידוי. כגון: אם אדם מבזה תלמידי חכמים. יש בזה כללים בהלכה, בשולחן ערוך סימן שלד.

מבחינה מוסרית, "קהילה" זו בד"כ קבוצה של אנשים שמנהלים בניהם יחסי חברה, שיתופיות מסוימת (מתפללים ביחד, חינוך משותף) וכדו'. זכותו של כל אדם להחליט מי הם חבריו. מאידך, הרחקה שרירותית מהקהילה, כלומר משיקולים לא ערכיים, הוא מעשה לא יפה ולא מוסרי.
ראוי וצריך כל אדם מישראל לזכור שכל ישראל ערבים זה בזה וכל שכן חברים, וכל אדם מישראל חביב מאד מאד לרבש"ע ולכל המנסים להדבק בדרכיו.
אם אדם מזיק לחברה ראוי לכל חברה מתוקנת, דתית ושאינה דתית, להרחיק אותו מהחברה עד שיתקן את דרכיו.
מי הם אלו שקובעים מי מזיק ומי לא? מנהיגי הציבור, אנשים שהתפרסמו ביושרם וכנותם, בצניעותם וענוונתנותם, בנועם דרכיהם, בצדקתם, באהבת ישראל, וכן: בידיעת התורה. אם מנהיג הקהילה שלך אינו כזה – כנראה אתה חי בחברה מושחתת, צא וחפש לך חברה אחרת, מתוקנת יותר.
שנזכה להתקדש בקדושת עם ישראל
כל טוב

נשמח לתגובה!
כתובת E- MAIL
KARNEI_SHOMRON@INTERMAIL.CO.IL