מוסר וארץ ישראל

חדשות כיפה הרב דוד פנדל 04/08/06 01:08 י באב התשסו

שאלה

אני מרגישה שנקודת החיבור העיקרית שלי עם התורה, היא נקודת המוסר. חיים של צדק, יושר, גמילות חסדים. הרצון המתמיד להיטיב לאחרים לתקן עולם במלכות שד'י. עם זאת, יש לי רגשות חזקים כלפי ארץ ישראל, מאד מתחברת לחזון של חיים לאומיים עפ"י התורה בארץ ישראל השלימה.

אני מבינה את הקשר בין לאומיות ומוסר, בנקודה של סנהדרין. כשהמצב הלאומי תקני, אפשר לכונן סנהדין, וכך לתקן עוולות עפ"י התורה.

אך רציתי לדעת יותר לעומק, האם יש קשר יותר מהותי בין ארץ ישראל למוסר (מוסר במובן הפשוט, שעליו דיברתי)? אם כן, מהו?

תודה מראש ואשמח גם להפנייה למקורות.

תשובה

ארץ ישראל היא מקום החיים של עם ישראל. כיון שיסוד החיים של ישראל זהו הצדק והמוסר האלוקי הכולל את מדרגות החיים הבסיסיות האנושיות, ודאי שארץ ישראל מותאמת בטבעה הרוחני לחיים כאלו. מקורות לכך יש למכביר בדברי חז"ל, עייני לדוגמא בספר ב"נתיבי הגאולה" הרב ערן טמיר שם בנתיב 1 על ארץ ישראל. וענין זה מובא בהרחבה בכתבי הראי"ה קוק כגון באורות עמ' קע פסקה ט', קעא ח', אורות התשובה יג ז'. אורות עמ י' פסקה ג'. ועוד הרבה פעמים בכתביו.
הרב דרור