מה צריך לגנוז?

חדשות כיפה הרב יוסף אלנקווה 15/10/02 16:08 ט בחשון התשסג

שאלה

רציתי לדעת איזה דברים צריך לגנוז בגניזה, האם כל דף של סיכום של השעור בגמרא שכתבתי אני צריך לגנוז אותו או שרק דפים שכתוב עליהם שם ה' ממש?

אודה לתשובתך

מתניה

תשובה

שלום למתניה .

גניזה כוללת כל דבר של תורה בין אם שם השם כתוב בדף ובים אם זה שיעור גמרא .
מדוע גונזים ?

אדם כותב ראשי פרקים לדרשה , סיכום של שיעור גמרא , מצד אחד אין לזרוק את הדברים מצד שני לא כל דף תורני אתה שומר , לכן גונזים .
הגניזה נעשית בדרך כלל במקומות המיועדים לכך , כאשר יש בבית הכנסת , בבית המדרש , ארגז המיועד לגניזה .

את הארגז מפנים למקום מיוחד, יש ערים בהם שמים את זה בבית הקברות , או כפי שהיה נהוג בעם ישראל מדורי דורות לגנוז בקבר של צדיק , ויש היום גם גוף ארצי של הגניזה הכללית , ולהם יש מיכלים גדולים בערי הארץ המשמשים לאיסוף הגניזה עד קבורתה במקום המיועד.

עלי לציין שכאשר יש מזוזה או תפילין או ס'ת לגנוז אין שמים אותם שם אלא צריך גניזה מיוחדת הנקראת ' שמות ' , לא בכל מקום יש אותה ואם אין במקומכם נא להתעניין עם חברת הגניזה הכללית .

יש להדגיש שאין מקום לגנוז מעטפות נייר , שקיות וסתם נייר וטוב להתחשב באוספי הגניזה ולא לזרוק דברים שאין בהם צורך בגניזה .

זאת ועוד, כתוב בספר חסידים שאין לגנוז ספר ישן שאפשר לתקנו ולהשתמש בו .
ומה גם שיש לספר כזה זכות של שימוש הסטורי ושנות תפילה שעומדות לימין המתפלל .
בהצלחה