מה זה בכלל "תיקון"

חדשות כיפה הרב ארז משה דורון 30/01/06 21:13 א בשבט התשסו

שאלה

שלום כבוד הרב,

רציתי לשאול מה זה תיקון הכללי בפרט ותיקון בכלל? הכוונה לא אילו מזמורים נאמרים אלא במה פועל התיקון? אני מתאר לעצמי (אולי אני טועה...) שאמירת מזמור כך וכך בתהלים לא מכפרת ממש על עוון (בניגוד לאמונת הנוצרים עם ה-hail mary שלהם) אלא שזה משהו אחר...

כמו כן אם אפשר לפרש מה ז"א שרבי נחמן "גילה" את התיקון?

תודה רבה וחודש טוב

תשובה

לשגיא שלום,
כשאומרים שרבי נחמן "גילה" את התיקון הכללי מתכוונים לומר שהוא זה שגילה שבאמירת אותם עשרה מזמורי תהילים אלו דווקא ובסדר זה דווקא - יש סגולה לתיקון הנפש.

כשמדברים על "תיקון", הכוונה היא כזו. כידוע בספרי הקודש, בפרט בכתבי הקבלה, כאשר אדם עושה עברה חלילה הוא מקלקל ופוגם גם בנשמתו וגם בעולמות הרוחניים התלויים בו. כאשר הוא עושה תשובה וסולחים לו הכוונה שאין צורך להעניש אותו כדי לעורר אותו כי כבר התעורר מעצמו ושיפר מעשיו.

בכל אופן הרושם השלילי, הקילקול שנעשה על ידי הפגם שלו - עדיין צריך תיקון. זוהי ההגדרה הכללית של המושג תיקון. וזו הכוונה שעל ידי פעולות מסוימות שגילו הצדיקים, כגון אמירת העשרה מזמורי תהילים של "תיקון הכללי" זוכה האדם "לתקן" מה שפגם.

מכאשר מדברים על תיקון הכללי מתכוונים לתיקון הפגמים הקשורים לפגם הברית.

והשם יזכנו ברחמיו לתקן בשלמות כל מה שפגמנו
ארז