מה דיני?

חדשות כיפה צוות ישיבת קרני שומרון 16/01/06 23:07 טז בטבת התשסו

שאלה

שלום אני בת 18וכבר שאלתי את השאלה זו אבל הפעם החלפתי כתובת שאליה תשלחו את התשובה. ואני גם יחזור על השאלה... כל חיי גדלתי כיהודיה למדתי במוסדות דתיים עכשיו אני לומדת באולפנה, בצעירותי עשיתי עווירות חמורות כאלה שרק מיתה מכפרת עליהן. בגיל 17 גיליתי שאני בעצם גויה, גיליתי זאת בזמן שאחותי רצה להתחתן היא הייתה צריכה לעשות גיור ואז התברר לי שאמא שלי גויה שעברה גיור בחו"ל שאינו מתקבל בוודאות ע"י דתנו וזאת אומרת שאני בגדר גויה ואם אני רוצה להתחתן כדת משה וישראל עליי לעבור גיור מחדש. כאמור אני מכירה רק את הדת שלנו ואין לי שום קשר לדת אחרת. ברצוני לדעת מה דיני בקשר לעבירותי שלפי הדת היהודית רק מיתה מכפרת האם זה בגלל שאני גויה חוקי הדת לא חלים עליי? ומה דיני בתור גויה על העבירות שעברתי? ואם אני יעשה גיור זה כביכול ימחק את עברי? בבקשה אני זקוקה לתשובה בהקדם.

תודה רבה!

תשובה

שלום,

המקרה שלך באמת מיוחד. בוודאי היה זה זעזוע רציני לגלות שאת אינך יהודיה. מעניין, שזמן קצר מאד לפני שקיבלתי את שאלתך ראיתי ספר, המתאר מקרה ממש דומה, של נערה שגדלה בבית יהודי ויום אחד גילתה שהיא גויה. שם הספר, אם את מעוניינת, הוא "במותה נתנה לי את חיי", מאת מנוחה בקרמן.

בכל אופן, לפי ההלכה גר שהתגייר נחשב כקטן שנולד, והוא פותח דף חדש מבחינת חשבון הזכויות והעבירות שלו. כמו כן, ייתכן מאד שהעבירות שעשית לפני שהתגיירת, כלל אינן נחשבות עבירות עבור לא-יהודים, שהרי הגויים מצווים רק על 7 מצוות בני נח- לא לרצוח, לא לעבוד עבודה זרה, לא לנאוף (הכוונה- עם אשת איש, או עם קרובי משפחה), לא לגזול, לא לקלל את ה', לא לאכול אבר מן החי, ולהקים מערכת משפטית לשמירת החוקים (כשמדובר בקבוצות של גויים).

לכן אם את מתגיירת, אין לך מה לדאוג ממה שעשית בעבר, ובלבד שתחזרי בתשובה שלמה ותקבלי על עצמך לשמור את כל המצוות לפי ההלכה ולא לחטוא עוד. בכלל, לא ברור לאיזה עבירות את מתכוונת כשאת אומרת שרק מיתה מכפרת עליהן. תשובה שלמה מועילה גם לעבירות חמורות ביותר, ואין שום יאוש בעולם כלל.

כדאי שתתייעצי בהקדם עם רב לגבי פרטים הקשורים למצבך הנוכחי ולתהליך הגיור. ייתכן מאד, שזה שמצריכים אותך לעבוד גיור- זה רק לחומרא, ומספק, אבל אין זה בטוח שבאמת את גויה בוודאות. יש לכך השלכות חשובות ביותר- למשל, אם אכן אינך יהודיה אסור לך לשמור שבת, ולכן עליך להקפיד כל שבת לעשות לפחות מלאכה אחת האסורה מהתורה* כמו כן אסור ליהודים לשתות מיין שנגעת בו, ועוד. ואילו אם את רק ספק-גויה, המצב שונה לחלוטין, ולכן עלייך ברר זאת עם הרבנים שפסקו לכם כך ולהיות בקשר איתם. אם מתברר שאת כן יהודיה, עלייך גם להשתדל יותר לעשות תשובה על החטאים שעשית, ע"י התרחקות מכל מה שקרוב אליהם, וקבלה חזקה לא לשוב עליהם.

ברכה והצלחה,
צוות משיבים ישיבת ההסדר קרני שומרון
karnei_shomron@intermail.co.il