מהם כפירה וחילול ה'?

חדשות כיפה הרב בניהו ברונר 13/09/02 16:34 ז בתשרי התשסג

שאלה

בס"ד

לרב שלום!

1.מה זה כפירה? מהם השאלות שאסור לשאול? ומה זה חילול ה'?

2. אומרים שאסור לשאול הרבה שאלות על היהדות לחקור- מה זה כולל? ואם זה מדויק?

תורה רבה וגמר חתימה טובה!

רונית

תשובה

ב"ה מוצאי שבת שובה תשס"ג

לרונית שבוע טוב וגמר חתימה טובה!

הרמב"ם בהלכות תשובה פרק ג הלכה ח מגדיר מיהם הכופרים:

שלשה הן הכופרים בתורה: האומר שאין התורה מעם ה' אפילו פסוק אחד אפילו תיבה אחת אם אמר משה אמרו מפי עצמו הרי זה כופר בתורה, וכן הכופר בפרושה והוא תורה שבעל פה והמכחיש מגידיה כגון צדוק ובייתוס, והאומר שהבורא החליף מצוה זו במצוה אחרת וכבר בטלה תורה זו אע"פ שהיא היתה מעם ה' כגון ההגרים כל אחד משלשה אלו כופר בתורה.

יש גם מינים, אפיקורסים ומומרים, והגדרתם היא שונה, כדאי לעיין שם בפרק ג'.

גם לגבי חלול השם יש הגדרה ברמב"ם הלכות יסודי התורה פרק ה:

הלכה י כל העובר מדעתו בלא אונס על אחת מכל מצות האמורות בתורה בשאט בנפש להכעיס הרי זה מחלל את השם, ולפיכך נאמר בשבועת שקר וחללת את שם אלהיך אני ה', ואם עבר בעשרה מישראל הרי זה חילל את השם ברבים, וכן כל הפורש מעבירה או עשה מצוה לא מפני דבר בעולם לא פחד ולא יראה ולא לבקש כבוד אלא מפני הבורא ברוך הוא כמניעת יוסף הצדיק עצמו מאשת רבו הרי זה מקדש את השם.

הלכה יא
ויש דברים אחרים שהן בכלל חילול השם, והוא שיעשה אותם אדם גדול בתורה ומפורסם בחסידות דברים שהבריות מרננים אחריו בשבילם, ואע"פ שאינן עבירות הרי זה חילל את השם כגון שלקח ואינו נותן דמי המקח לאלתר, והוא שיש לו ונמצאו המוכרים תובעין והוא מקיפן, או שירבה בשחוק או באכילה ושתיה אצל עמי הארץ וביניהן,

חלול השם הוא עשיית עבירה ללא אונס, או התנהגות שאינה הולמת.

מותר לשאול את כל השאלות, שעולות במוחו של אדם, בודאי שהמטרה של השואל צריכה להיות בירור האמת ולא קינטור חס ושלום, וצריך לדעת שלא לכל השאלות יש תשובה כיוון שהאדם בשכלו לא יכול להבין את כל הדברים, ואי ידיעת התשובה אינה פוגמת באמונה בה' ובתורתו.

בברכת התורה

בניהו ברונר

צפת