מהות הנישואין

חדשות כיפה הרב שלמה בן אליהו 04/01/05 21:13 כג בטבת התשסה

שאלה

שלום כבוד הרב

שמי אפרת ואני לומדת קורס שנקרא "אישות" במסגרת הקורס התבקשתי לשאול אותך שאלה : על מהות הנישואים שאלתי היא : האם זה חובה להיות נשוי?או במילים אחרות מהי חשיבות הנישואים

אשמח אם תענה לי בהקדם ובפירוט

בתודה

אפרת

תשובה

בס"ד

שלום רב

בתלמוד במסכת יבמות תסג' אומר " כל השרוי בלא אישה שרוי בלא ברכה , בלא טובה ,בלא שמחה , בלא חומה ,ואפילו בלא תורה ...
עד כדי כך שהזוהר אומר שאיננו בכלל אדם אלא רק חצי אדם ,הנישואין ביהדות הם "שלמות " שלמות שמקימה משפחה ,שלמות שיוצרת המשכיות של דורות ,שלמות אישית ושלמות כללית .
יהדות רואה בנישואין כמקור קדושה ולא ככמיהה ליצר כמו שראו את זאת הפילוסופים היווניים הקדמונים שדחו את גיל הנישואין ואמרו " בחור ברע במיעוטו " (אם כבר אתה צריך לבלוע את הגלולה המרה שנקראת נישואין אז קח לך אישה גמדה ומכוערת )(עיין בדברי הבין יהוידע מסכת ברכות דף ו' .).
אצלנו היהדות רואה בנישואין קודש ,החתן אומר " הרי את מקודשת " והרב אומר "אשר קדשנו .." ואנו קוראים למעמד" קידושין "ואחרי מעמד זה האפוף קדושה מגיע מעמד הנישואין שהוא מלשון גבהות וגדלות .
גם את חיי האישות והמגע הפיזי רואה היהדות כקדושה
ומצווה .
לנישואין יש היבט רוחני עצמאי מעבר להקמת המשפחה והוא השלמות הרוחנית האישית .
שאפילו התורה שאדם רווק לומד איננה בדיוק אותה תורה שלומד הנשוי והיא כולה מוטלת בספק .(אולי בגלל שהיא לא בקדושה ) .
אני מקווה שהוספתי לך קצת .
ישנה ספרות רחבה בנושא ,עייני בספרים של הרב בר שאול "מן הבאר "או בספרי הרבנית נרייה .

בברכה