מדבקות על הקיר

חדשות כיפה צוות ישיבת הר עציון 15/12/05 17:19 יד בכסלו התשסו

שאלה

כבוד הרב שלום.

לא מזמן הייתי בשו"ת עם הרב שמואל אליהו, והוא אמר משהו על כך שאסור לשים מדבקות של כוכבים על הקיר בחדר, כי זה עבודה זרה.

אני ואחותי ישנות בחדר ביחד, ולפני כחודש שמנו מדבקות זוהרות של כוכבים וירח על הקיר, בלי לדעת על האיסור. ועתה, ואני חוששת(וכמעט בטוחה) שהיא לא תסכים להוריד את המדבקות...

האם יש עניין אמיתי לאיסור זה, ומה עלי לעשות אם אחותי לא מסכימה?

תשובה

בס"ד
תליית ירח וכוכבים על התקרה
שלום רב,

דבריו של הרב שמואל אליהו כמובן אמיתיים ומקורם בשולחן ערוך יורה דעה קמא,ד:

"אסור לצייר צורות שבמדור שכינה... וכן צורות שרפים ואופנים ומלאכי השרת. וכן צורת אדם לבדו, כל אלו אסור לעשות אפילו הם לנוי.... במה דברים אמורים, בבולטת. אבל בשוקעת, כאותם שאורגים בבגד ושמציירים בכותל בסמנין, מותר לעשותם.
וצורת חמה ולבנה וכוכבים, אסור בין בולטות בין שוקעות. ואם הם להתלמד, להבין ולהורות, כו כולן מותרות אפילו בולטות".

יכולה את לראות מכאן שעל פי הדין הפשוט צריך להימנע מתליית ציורי ירח וכוכבים אפילו לנוי אפילו בציור שאינו בולט כמו מדבקות שציינת.
טעם הדבר מובא ברמב"ם הלכות עבודת כוכבים פרק ג הלכה י:
"אסור לעשות צורות לנוי ואע"פ שאינה עבודת כוכבים שנאמר לא תעשון אתי כלומר צורות של כסף וזהב שאינם אלא לנוי כדי שלא יטעו בהן הטועים וידמו שהם לעבודת כוכבים". ולכן לא דייקת כשאמרת שזו ע"ז, אלא יש חשש שיחשבו שזו ע"ז, שזה הרבה פחות חמור...
ואף על פי שכיום נראה הדבר רחוק מן המציאות שיבואו לחשוב שזה ע"ז בכל זאת כתבו הרבה פוסקים להחמיר.

אמנם יש במקרה זה נסיבות מקילות והן:
צורות הכוכבים הנעבדות לעבודה זרה אינן דומות לצורות המדבקות שתליתן ולכן אפשר לומר שלא אלה הן הצורות שיבואו לחשוב שהן עבודה זרה (את זה אי אפשר לומר על הירח, אא"כ זו מדבקה של ירח עם חיוך וכד').
יש דעה שסוברת שגם ירח וכוכבים לא נאסרו אלא כשצורתם בולטת ולא כשצורתם שוכבת, ומדבקות אינן בולטות מעל פני הקיר.
מוכח כאן בודאות שהדבר הוא לשעשוע ולא דבר רציני ומכובד ולכן יש פחות חשש שיחשבו שזה לעבודה זרה.
כיום אין כמעט מי שעובד לשמש ולירח והכוכבים ולכן אין כל כך חשש שיחשבו שזה לעבודה זרה.

לסיכום: לכתחילה אין לשים קישוטים כאלה ולבחור קישוטים שאין בהם בעיות. אך בדיעבד יש להקל ולהשאירם

ואחרי הכל, הייתי ממליץ לך אם שמעת מהרב שמואל אליהו, לחזור אליו בשאלה (דומני שהוא משיב באתר מורשת).

מקורות לתשובה:
דעת כהן תשובה סד' (ספר של הרב קוק זצ"ל, הרב הראשי לארץ ישראל לשעבר).
יביע אומר יורה דעה חלק ג' סימן ח' (לרב עובדיה יוסף שליט"א, הראשון לציון לשעבר).
עשה לך רב חלק ו' עמוד קפא' (לרב חיים דוד הלוי זצ"ל, הרב הראשי לתל אביב יפו לשעבר).

בכבוד רב,
צוות משיבים – ישיבת "הר עציון"