''מגדול'' בשבת ויו''ט

חדשות כיפה הרב דוד לוי 01/09/09 00:26 יב באלול התשסט

שאלה

ראיתי בשטורעם במאמר ר"י מונדשיין על בעל התורה תמימה, אחד המעירים שם ציין כי בעל התורה תמימה כותב (הוא לא מציין איפה ) , שכל הענין של מגדיל ישועות מלכו ומיגדול שאומרים בשבתות וימים טובים, בטעות יסודו.

כי היה כתוב שם את המקור של הפסוק: שמואל ב' בראשי תיבות : בשב"ת. והמדפיסים חשבו שכתוב בשבת אז אם כבר שבת הוסיפו גם וביו"ט ובר"ח.

ובאמת זו לא טעות ויש כבר מזה באבודרהם שהיה כ 200 שנים לפני שחילקו את שמואל ל א' וב'.

כך כתב אותו מעיר בתגובות שם.

האם זו הסיבה שכל כך חשוב להקפיד על מגדול/ מגדיל ברכת המזון? בגלל טעות תמימה שנעשתה? האם ישנה סיבה נוספת ש אנו מקפידים על אמירת מגדול בשבת ויו"ט?

תשובה

שלום וברכה,
שאלת חכם - יותר מחצי תשובה
אתה כותב שהחילוק מקורו הרבה מאות שנים לפני כן באבודרהם, כך שדברי התורה תמימה תמוהים ואולי הוא לא ראה את האבודרהם.

בטעם לכך נאמרו הרבה דברים ואביא שתי דוגמאות:
1. בימי העשיה אומר בלשון פעולה מגדיל ואילו בימים בהם מיעוט מלאכה אומרים בשלום פסיבית.
2. יש שני פסוקים בתורה וכך הכריעו ביניהם

בברכה ושנה טובה דוד לוי