מגבל

חדשות כיפה צוות בית ההוראה 29/05/02 16:52 יח בסיון התשסב

שאלה

שלום לכבוד הרב

לצערי הרב , גם עיון בשמירת שבת כהלכתה לא הביא אותי להבנת הדינים , הלכה למעשה , של איסור מגבל בשבת. אודה לכבודו אם יסביר את הגדרים ואת פרטי הדינים.

תודה

תשובה

באריאל שלום,

מגבל הוא תולדה של לש.הגדרת מלאכת הלישה היא חיבור חלקים קטנים והפיכתם לגוף אחד ע"י הלישה.במשכן היו מערבבים סממניםומערבבים אותם במים והיו הופכים אותם לגוש אחד לצורך צביעת היריעות.
אב המלאכה הוא כל דבר שגדל בקרקע שבאמצעות הוספה של נוזלים לש אותם ועשה מהם עיסה עבה, גוש אחד,חייב משום לש.
התולדה-מגבל טיט או עפר,ועשה מהם עיסה.
ולפיכך,השופך נוזל ,כגון חלב לקורפלקס,שאין החלב הופך את הקורפלקס לגוש אחד-מותר.
אולם אותם הנוהגים לקחת מהחמין ביצה ותפו"א ואח"כ שמים מנוזל החמין ומערבבים ביחד,אסור משום מגבל.
יש לזכור שגם אם אינו רוצה לשים נוזל של החמין אלא לרסקם בלבד,יש לרסקם בשינוי.
בברכה וכל טוב,
שמואל זעפרני