לשון הרע

חדשות כיפה הרב אפי קיציס 24/02/05 12:26 טו באדר א'

שאלה

אם אמרתי לשון הרע, מה אני צריכה לעשות כדי לחזור בתשובה? ןאם אני צריכה ללכת לאותה בת ולבקש ממנה סליחה היא לא תפגע?

תשובה

לשואלת שלום
צר לי על העיכוב הרב בתשובה אך היא הגיעה אלי רק לפני כמה ימים ולכן אני עונה רק עכשיו.
לשון הרע הינה עבירה בין אדם לחברו והתשובה עליה מורכבת משני עניינים עיקריים:
1. תשובה מן החטא עצמו. וכידוע התשובה מכל חטא מורכבת מכמה חלקים-חרטה כנה על העבר, קבלה אמיתית לעתיד שלא לעשות זאת שוב, ווידוי (לפני הקב"ה). כל זה אינו פשוט ומצריך עמל רב.
2. לפייס את חבירו. כל מי שפגע בחבירו צריך לפנות אליו, לפייסו ולבקש סליחתו. וכתב המשנה ברורה שבעיקרון צריך לפרט על מה מבקש שיסלח לו אלא אם כן חושב שייפגע יותר, שאז עדיף שיבקש באופן כללי בלי לפרט.
וכך גם בעניין לשון הרע. מי שאמרה לשון הרע צריכה לחזור בתשובה בינה לבין עצמה מחטא זה,וכן צריכה ללכת לפייס את חברתה שנפגעה. ואם חברתה תיפגע כשתשוב ותזכיר לה את חטאה לא תפרט.
אמנם זה כשהחברה ידעה ונפגעה. אבל אם חברתה לא ידעה כלל וכעת תדע ותיפגע, ואין היא יכולה לבקש סליחה באופן כללי, עדיף לא לאמר ולא לפגוע . אמנם בדרך כלל כשאדם בא מיוזמתו ואומר לאדם שבעבר אמר עליו משהו וכעת הוא מצטער ומבקש סליחה, הגישה היא חיובית ומקבלת.
יישר כוחך על הרצון הכן לתקן.
בברכה
אפי קיציס