שאלה
בזמן יצירת קשר זוגי בני הזוג המועמדים מדברים ומשתפים את הצד השני במשפחות שלהם. מספרים על ההורים ועל בני משפחתם כגון אחים דודים וכיוב'.
האם יש בזה לשון הרע לספר שאחד ההורים ביקורתי במיוחד, שאחי גורם לי עוגמת נפש וכו' כפי שהדברים עולים תוך כדי שיחה? ואם כן איך אפשר להכיר את המשפחה והמבנה שלה מבלי להיכשל בלשון הרע? הרי בן/בת הזוג הפוטנציאליים צריכים לדעת על החוויות שכל אחד עבר בילדות, ועל המטען הרגשי שהם מביאים איתם לקשר כמוכ' להבין ולשתף בתיסכולים או לחצים יומיומיים מצד בני המשפחה השונים כאשר אלה עולים.
תשובה
שלום שואל(ת?) יקר/ה!
יישר כוח על השאלה, היא משדרת הרבה עדינות, רגישות ואכפתיות.
הנושא כאן שייך לתחום ההלכות בהן נדרש מהאדם לפעול עפ"י השכל הישר. כי יש לדעת שבנוגע ללשון הרע, גם כשעומדים מול דברים שעקרונית מותר לאומרם, עדיין צריך מאוד להיזהר בגלל שבקלות אפשר להיכשל באיסור לשון הרע בהוספת דבר אפילו מועט, או בהערכה שגויה של התועלת שבסיפור הדבר הספציפי.
ואכן, אם באמת מדובר בשני מועמדים לקשר זוגי, שעוסקים בבניית ההיכרות שלהם, היכרות עמוקה ויסודית, באמת אין לשון הרע בסיפור פרטים שליליים על בני משפחה.
אבל ברור שהדבר מותר רק כאשר הוא לתועלת ההיכרות, לא של אותו קרוב משפחה, אלא להבנה טובה יותר של הבן או הבת שנפגשים איתו כבר זמן מסוים, כשאחרי שפרשׂו את הדברים החשובים יותר (מה ששייך לבחור או לבחורה עצמם) הם רוצים להשלים את התמונה ע"י הצגת הקרובים שהם היו איתם עד כה.
העיקר הוא להכיר את מידותיו של מי שמולנו ואין צורך לגלות כל פרט קטן על הסובבים אותו אם זה שולי, גם אם זה מותר. ואפילו אם זה מוסיף להשלמת התמונה, הרי אין לדבר סוף, ומתי נמצה את כל פרטי הפרטים של חיי השני? זה נכון במיוחד אם זה עלול להפחית שלא לצורך את ערכו של אחד הקרובים של צד אחד, שאותו הצד השני בע"ה יפגוש. דוגמא: להגיד שאחד הדודים קפדן וכד', כאשר ממילא אם השניים יתחתנו הם יפגשו אותו רק בשמחה משפחתית פה ושם, זה ממש לא צריך להיאמר.
נוסיף גם שבשידוכים, ובעיקר בתחילת הדרך, יש להיזהר מלהרבות בפרטים "היקפיים" שעלולים לסבך את הערכת וזרימת הקשר.
ככלל צריך לזכור, שתמיד אפשר להציג את הדברים באור 'אוביקטיבי', שממעיט את הגנות ואת ההסתכלות השלילית. אם האחות שתלטנית, אפשר להציג את זה שהיא דואגת מאד לבני המשפחה, ולפעמים דאגת היתר שלה גורמת לבעיות וכדו'.
לסיכום: בזמן יצירת קשר זוגי מותר לצד אחד לשתף את השני במשפחה שלו ע"י סיפור דברים שליליים אם ורק אם זה ישפר את מידת ההיכרות וגם אז, יש להפעיל את השכל בקפדנות רבה והעיקר להגביר את העין הטובה.
לפרטים יותר ספציפיים, אני פה בשמחה או במייל: yehoshuagut@gmail.com
שנשמע בשורות טובות!
יהושע