שאלה
שלום,
לאחרונה נפלה לידי הזדמנות לצאת לחו"ל (צרפת) במסגרת המקהלה על מנת להופיע בבתי ספר יהודים ולדבר עם האנשים שם לאחר ההופעה, וכך, לקרב אותם. התלבטתי האם לצאת או לא, וכאן אתם נכנסים לתמונה: רציתי לבדוק האם הדבר מותר מבחינה הלכתית. עיינתי, וראיתי שאם זה יגרום לעלייתם של יהודים לארץ ישראל- הדבר מותר. נוסף לכך, חברתי שאלה את הרב שלי האם זה מותר והוא אישר לה. שאלתי את מנצח המקהלה האם הדבר יגרום לעלייתם של יהודים לארץ ישראל, והוא אמר שכן, ויהודים עלו בגלל זה לארץ. חברה אחרת שלי אמרה שהיא לא חושבת שזה מה שגרם להם לעלות, ושהם עלו בגלל איזו הופעה של מקהלה ממדינת ישראל. אני מתלבטת, ואני אפילו לא יודעת האם אני רוצה לצאת או לא.
לצאת? לא לצאת?
מותר לצאת? אסור לצאת?
כדאי לצאת ולקרב יהודים? לא כדאי לצאת מהארץ?
בקיצור- מה דעתכם?
בתודה מראש.
תשובה
שלום לך,
ראשית, כל הכבוד לך על החיבור לארץ ישראל ועל ההתלבטות האם לצאת. בימינו שהרבה פרסומות ליציאה לחו"ל מופיעות בעלוני השבת, גישה כשלך היא משב רוח מרענן.
לעצם שאלתך, מבחינה הלכתית גרידא מותר במקרה שלך לצאת לחו"ל כיון שזו יציאה על מנת לחזור והיא לצורך. יתירה מכך, את את יוצאת למען המטרה של הבאת יהודים לארץ, הרי שכל יציאתך היא לשם הארץ ולא ח"ו מתוך מאיסה בה.
אמנם, יש הנוהגים שלא לעזוב את הארץ כלל וכלל או לכל הפחות לא לצאת אם אין הכרח מאד מאד גדול, לכן אם בכונתך להשאר תמיד בארץ ולא לעזוב אותה בעתיד כמידת יכלתך, הרי שנראה שעדיף שלא תצאי וכמו שכתבת שעצם התועלת לא כל כך ברורה.
טוביה
tsbias@actcom.co.il