למה ללמוד גמרא

חדשות כיפה הרב ישראל סמט 25/02/05 11:15 טז באדר א'

שאלה

שלום כבוד הרב

לרגל סיום הש"ס בדף היומי, הייתי רוצה להקדיש שיעור לענין למה ללמוד גמרא.

כשחשבתי לעצמי מה לומר לתלמידי, שאלתי את עצמי מה אני אומר לעצמי. ולעצמי אני אומר שזה כמו השאלה: האם אבא שלי הוא אבי, האם יש לי הוכחות לכך?

תודה רבה

תשובה

שלום וברכה

מצוות תלמוד תורה היא על כל התורה כולה: תורה שבכתב ותורה שבעל פה.

עיקרה של תורה שבעל פה כלול בתלמוד הבבלי. הרמב"ם בהקדמתו ליד החזקה מבאר שעם ישראל קיבל על עצמו את התלמוד הבבלי כמקור הסמכות העיקרי של תורה שבעל פה.
ברור אם כן, שעם ישראל במשך דורות רבים השקיע מאמץ עצום בלימוד הגמרא.

המושגים המתבארים בגמרא לשונה וצורת החשיבה שלה הם הבסיס לכל טקסט יהודי אחר. אי אפשר להבין היטב מקורות בתחום היהדות בלא נגישות ללימוד גמרא.

בנוסף לאמור, לימוד הגמרא בונה צורת התייחסות מסויימת לחיים, אותה הנחילו לנו רבותינו. הגמרא היא סיכום של הבנת התורה מתוך מגמה ליישם אותה בחיים. מתוך כך הגמרא עוסקת ביחס המורכב שיש בין האידיאל לבין המציאות.