ללא נושא

חדשות כיפה צוות ישיבת קרני שומרון 17/01/06 23:43 יז בטבת התשסו

שאלה

מהו נוסח הוידוי שיש לומר ליד מיטת אדם העומד למות?

תשובה

לשואל היקר שלום.
אמנם זו הלכה שלעיתים בלתי אפשרי לקיימה או שלא שייך לקיימה, מ''מ נביא לקמן את נוסח הוידוי של אדם העומד למות:
נקדים שחולה שעומד למות פטור מכל המצוות חוץ ממצוה אחת- שמירת נשפו- "ונשמרתם לנפשותיכם מאוד" ואסור לו לגרום חולשה לנפשו, אפילו אם כתוצאה מכך לא יאמר שום חלק מהוידוי.
אם יש זמן לחולה והוא מיושב בדעתו- יאמר מזמורי תהילים אלו: ט''ז, כ''ג, כ''ה, נ''א, צ''א, ק''ב, ק''ג, קכ''א, קל''ט, קמ''ב או חלק ממזמורים אלו.
אם יכול להוסיף עוד ודעתו מיושבת יאמר מזמורים- כ', כ''ב, כ''ד, ל', ל''א, מ''ב, מ''ג, ס''א, ס''ז, פ''ד, ק''ג, קט''ז, קכ''א, קכ''ג, ק''ל, קמ''ג, ק''נ.

יכול להאריך בוידוי כעולה על דעתו [ישנו נוסח שלם המובא בסידור של הרב יעב''ץ] ויש לזכור שעדיף לומר קצת דברים והעיקר שיאמרו בכוונה שלמה.
יכול גם לומר את הוידוי "אשמנו, בגדנו" ורצוי שבכל אות שיזכיר יאמר בלחש חטאים שיודע או חושב שעבר עליהם ויתחרט עליהם.
אם החולה אינו יכול לומר את נוסח הוידוי- יאמר אדם אחר והחולה יחזור אחריו, ונכון לומר את הנוסח הקצר הזה:
"מודה אני לפניך ה' אלוקי ואלוקי אבותי שרפואתי ומיתתי בידך, על כל החיים וצרכי החיים שנתת לי. יהי רצון מלפניך שתרפאני רפואה שלמה, ואם חס ושלום אמות תהא מיתתי כפרה על כל חטאים ועוונות ופשעים שחטאתי ושעויתי ושפשעתי לפניך. ותן חלקי בגן עדן וזכני לעולם הבא הצפון לצדיקים אל נא רפא נא לי".
גם יאמר "אני מאמין באמונה שלמה ב-ה' אלוקים אמת ושמו אמת ובשלוש עשרה העקרים" וימחול לכולם ויבקש מחילה מכולם.
אם אינו יכול לומר גם זאת- יאמר "אם חס ושלום אמות- תהא מיתתי כפרה על כל עוונותי".
אם אינו יכול להתוודות בפה- יתוודה בליבו.

בשעותיו האחרונות- יאמר את הפסוקים הללו- "מי א-ל כמוך נושא עוון ועובר על פשע לשארית נחלתו, לא החזיק לעד אפו כי חפץ חסד הוא. ישוב ירחמנו, יכבוש עוונותינו ותשליך במצולות ים כל חטאתם, בידך אפקיד רוחי פדית אותי ה' א-ל אמת". "יברכך ה' וישמרך" וכו'. "לישועתך קיויתי ה' ". "ה' א-ל אמת משה אמת ותורתו אמת". "שמע ישראל" וכו'. "ברוך שם כבוד מלכותו" וכו'. וזכות גדולה לנפטר היא אם בשעת יציאת נשמתו הוא אומר "ברוך שמו חי וקיים לעולם ועד".

"ומחה ה' דמעה מעל כל פנים ובלע המוות לנצח" יהי רצון שנשמע בשורות טובות.

מקורות- ספר "גשר החיים" לרב טיקוצ'ינסקי פרקים א'- ב'.
צוות משיבים ישיבת ההסדר קרני שומרון.

נשמח לתגובה!
כתובת E- MAIL karnei_shomron@intermail.co.il