שאל את הרב

לימוד תורה

חדשות כיפה הרב חיים בריסק 13/06/10 22:08 א בתמוז התשע

שאלה

לכבוד הרב שלום!

אני נמצא בישיבה בשיעור ב'.

אני משתדל ללמוד ככל שביכולתי, אך לצערי אני מרגיש שאני לא לומד טוב.

איני זוכר את תלמודי, ואני מרגיש שחסר לי ידע מאוד בסיסי בתורה.

אני באמת משתדל מאוד, אך מקשה עליי מאוד שאני עומל די קשה אך אני מרגיש שאני לא קונה כלום.

אשמח מאוד אם הרב יוכל לעזור לי ולהסביר לי איך אוכל לזכור את התלמוד בצורה טובה יותר, ומה אוכל ללמוד, או איך ללמוד כדי לקנות מושגים בסיסיים.

בנוסף אשמח מאוד אם הרב יוכל לעזור לי ולהגיד לי מה אוכל לעשות כדי להתחזק ביראת שמים, וכן בדביקות לה' יתברך.

בתודה רבה מעומק הלב, מראש

עומר.

תשובה

שלום וברכה!

אתה מביע תחושה שחשים רבים וטובים בתחילת דרכם בלימוד. תחושה של תסכול - יש הרבה לפני, חסרים לי דברים ולכאורה אינני מתקדם. אך זו טעות. אתה מתקדם זה רק נראה לך שאינך מתקדם. הרי כל דף שאתה פותח נפתח לך צהר לעולם חדש מלא מושגים שאינך מכיר, אך אם תביט אחורה אתה כבר לא באותה רמה כפי שהיית לפני שנתיים. לכן אין להתייאש ותמשיך ללמוד ולעמול בתורה.

אתה גם שואל איך לזכור דברים? איך להתקדם? מו"ר הרב עמיטל תמיד אמר לנו שאין פטנטים, אלא העמל הוא הפטנט. מי שעמל, לומד כל סוגיא לפחות שלוש פעמים, לומד לעט ומנסה להבין כל דבר ודבר וליישב על לבו, ליצור קישורים לדברים אחרים וגם חוזר לעתים קרובות על לימודו, בסופו של דבר זוכר. זה עמל, זה קשה, אך זה אפשרי. מי שלומד רק כדי להכין לשיעור ולעבור הלאה, בסופו של דבר לא זוכר כלום. כמו כן צריך לאהוב מה שאתה לומד, אחרת אתה אונס את עצמך וזה לא מועיל לזכרון. צריך הרבה אהבת תורה. הרי אם יש איזשהו ספר או סרט האהוב עליך ביותר, נכון שתוכל לצטט אותו כמעט בע"פ? כך גם כאן, אם זה מרתק אותך, אם אצתה אוהב את זה ואתה עמל, אתה זוכר וזוכר טוב. לפעמים זה לא מענין ולא מרתק וכאן צריך לעבוד על המידות ולחשוב שמדובר בעבודת ה', בדבר ה' במערכת שלמה של דיני תורה שהיא חיינו ואורח ימינו.

לגבי רכישת המושגים. עיין אנציקלופדיה תלמודית, שם מרוכזים מושגי יסוד ובירורי סוגיות. למד משנה תורה של הרמב"ם בבקיאות. למד מנחת חינוך, זה עוזר מאד.

בברכה,

חיים בריסק

כתבות נוספות