לימוד תורה לעילוי נשמת . טוב או לא?

חדשות כיפה צוות ישיבת פתח תקוה 16/02/06 19:51 יח בשבט התשסו

שאלה

אם מיתפללים או לומדים לעילוי נישמת או לירפואת אדם אחר זה מוריד מהשכר או לא מוריד ומדוע תודה

תשובה

מצוות תלמדו תורה , מלדים חז"ל היא אחת מהמצוות השקולות כנגד כל המצות כולן .
כמובן שגם במצווה זו כמו במצוות אחרות ישנן מדריגות בשכר קיום מצווה .
אינו דומה אדם שיש לו הון רב ונותן מאה שקלים לצדקה לאדם שבקושי רב מסיים את צרכיו הקיומיים ממש ובכל זאת נותן צדקה .
כך גם בתלמוד תורה ישנן מדריגות .
בדף היומי, במסכת פסחיםאנו לומדים כי מתוך שלא לשמה יבוא לשמה . ודאי שלימוד תורה לע"נ הנפטר הוא לימדו לשמה. אך מאידך יש לשמה גבוה יותר שהוא לא לע"נ ולא לידיעת התורה ואפילו לא לקיומה של התורה בידיעת הלכותיה . לימדו התורה כי צוונו ה' ית' לימוד תורה ויש עוד מדריגה גבוהה מזו .
נסכם ונאמר , כי ללא ספק הלימוד הוא קיום של מצוות ת"ת ויישר כח ללומדים הרבים שאינם שוכחים את נשמות הנפטרים ולומדים לעילויין . מאידך , אין זה הלימדו תורה לשמה במובן הנעלה ביותר של לימוד התורה.