שאלה
אני מעתיק לפה את נוסח השאלה של אחיינית של אשתי, לבקשתה:
"
שלום כבוד הרב, אני בת 19. אני באה מבית שבצוויונו וברוחו הכללית הוא דתי לאומי, אבל מהסוג ה(לא נעים לומר) מחפף. בבית שלנו מקפידים על שמירת שבת, כשרות, אני ואחיי התחנכנו במוסדות לימוד דתיים וכו'. לעומת זאת, בהרבה דברים מקלים ראש ולא מקפידים עליהם כלל וכלל. ישנן שלל דוגמאות מתחומי חיים רבים לדוגמה כיסוי ראש לאמי, תלישת נייר טואלט בשבת, שימוש בשבת בספוג שיש בו סחיטה, צניעות לנשים- שרוולים קצרים ומכנסיים, מיטת ההורים איננה מיטה יהודית, חינןך לשמירת נגיעה מעולם לא היה במסגרת הבית ועוד.
לאחרונה החלטתי לקבל על עצמי התקדמות הלכתית והעמקה ולמידה של הלכות.
יש לי בקשר לכך שתי שאלות-
הראשונה היא- מאיפה אפשר להתחיל? ישנן הלכות שאני בכלל לא חשופה אליהן. (למשל- רק אתמול גיליתי שאין להשתמש בשבת במדיח כלים שאין בו את ההתקן שגורם לו לעבוד גם בלי סגירת הדלת). ניסיתי להתחיל במקור הכי בסיסי ופשוט שראיתי לנכון- משנה. אך יש בו הרבה דברים שאינם נופלים תחת 'הלכות מעשיות' ולכן אינם עונים על הצורך שלי ללמוד הלכות מעשיות ממש לחיים שלי (למשל במשנה לא אמצא את ההלכה הנ"ל לגבי מדיח הכלים, או הלכה לגבי מיטה יהודית וכד').
אני יודעת שיש למשל ספר הלכות של הרב קנוהל שנוגעות לבית היהודי. האם ישנם ספרים כאלה שהרב יכול להמליץ לי עליהם גם בשאר תחומים? אני מחפשת בעיקר ספרים שנכתבו בדורנו וכמובן לוקחים בחשבון את כל הבסיס ההלכתי הקודם לדורנו.
הבעיה הנוספת היא שבגלל שמדובר בכמויות אדירות של ידע ושל הלכות שאני מקבלת על עצמי להקפיד בהן, אני חוששת שאתייאש מגודל המשימה הקשה ושנסיון לקבל על עצמי את כל ההלכות ביום אחד פשוט ח"ו ירפה את ידיי.
מצד שני, אם אעשה זאת בהדרגתיות (למשל בחודש הקרוב להשתדל ללבוש צנוע וכן הלאה), לא יהיה זה כמו מי שאומר 'אחטא ואשוב'? שהרי אני זה אומר שיש הלכות שאני שמה בצד וכרגע מרשה לעצמי לא לקיים כדי להצליח באחרות, וברור שזה בעייתי במודע ובבחירה לא לקיים הלכה כלשהי, אפילו לתקופת זמן מוגבלת.
מה לעשות?
בעייה נוספת וגדולה לא פחות שיש לי היא שאני נמצאת בזוגיות קרוב לשנתיים. כרגע אני וחבר שלי לא שומרים נגיעה, בשום רמה שהיא, פשוט כי אף פעם לא חונכתי או הורגלתי לזה. עכשיו עם השינוי שיש בכוונתי לעשות אני אצטרך גם לשנות א
תשובה
לשואלת שלום רב.
א. אתחיל מהסוף. קודם כל את אינך נחשבת "האומר אחטא ואשוב". זה מדובר על אדם שיודע ומחפף. את אינך יודעת. ולכן עלייך ללמוד. אבל זה ודאי לא מזיד.
ב. אי אפשר ללמוד הכל בבת אחת. קודם כל זה הרבה. דבר שני, זה מפחיד ומרתיע. אי אפשר כל היום להתעסק באסור ואסור וכ'. לכן צריך ללמוד בהדרגה. לקבוע זמן ולהתקדם לאט לאט בקצב שלך, שאת מסוגלת לסבול ולעכל.
ג. הדרך הנכונה ביותר היא חמצוא מישהו שידריך ויכוון. בכל מקום אפשר למצוא אנשים טובים, רבנים או רבניות, שישמחו להדריך ולעזור ולכוון את האיזונים הנכונים. כמו כן כדאי ללכת לשיעורים או ללמוד בחברותא, ולא להסתפק בספרים.
אם תגידי לי על איזור אוכל אולי לתת לך טלפונים שיעזרו.
ד. ברור שאי אפשר ללמוד הלכה ממשנה. יש ספרים שונים בהלכה שהם בהירים ומודרניים וניתן ללמוד בהם בקלות. יש רמות שונות וסגנונות שונים, ולכל אחד מתאים משהו אחר.
למשל - "שולחן ערוך מקור חיים" של הרב חיים דוד הלוי, שמביא בתחילת כל פרק את ההקשר הרעיוני. "פניני הלכה" של הרב מלמד שמסביר כל הלכה ממקורה. יש קיצור שולחן ערוך של הרב עובדיה יוסף (פסיקה ספרדית). בתחומים שונים יש ספרים מיוחדים. למשל בהלכות שבת, יש את הספר המצויין "שמירת שבת כהילכתה". וכן הלאה בנושאים שונים. ואפשר לתת רעיונות נוספים.
ה. ומכאן, לנושא השני. קודם כל צריך לדעת שאיסור נגיעה איננו איזו חומרה אלא דין דאוריתא. לכן אי אפשר לחפף בו.
צריך לזכור שגם אחרי החתונה יש זמנים שבהם אסור לגעת (נידה). ואם עכשיו לא עומדים בזה, ואם עכשיו הוא אינו מוכן לוותר מה יהיה אחרי החתונה?
בכלל, בקשר בין בני זוג, צריך ללמו לכבד אחד את השני ואת אמונותיו. זה נכון בכל תחומי החיים, ודאי שבענייני הלכה ואמונה. כלומר כדי לקיים אתגר כזה הוא לא צריך להאמין בו אלא לכבד אותך. ואם הוא אינו מוכן לכבד את אמונתך בדבר שמבחינתך הוא כל כך משמעותי וחושב, אז הבעיה היא גדולה, בלי קשר לדת.
לכן בנושא זה של נגיעה, אי אפשר לדחות, אלא צריך להתחיל בו עכשיו.
כמו כן חשוב לזכור שקשר ארוך טווח לפני חתונה הוא מאד בעייתי. קשה לשמור על קשר עז ואוהב, ולהקפיד על ההלכות כגון נגיעה וייחוד. לכן צריך החלטות אמיצות.
אקווה שעזרתי קצת.
בברכה
אפי קיציס
דברי תורה לפרשת השבוע
החלק הכי טוב בשולחן השבת שלכם: רעיונות קצרים, עמוקים ונגישים על פרשת השבוע היישר לתיבת המייל שלכם