להפוך את הנעליים

חדשות כיפה הרב יוסף אלנקווה 13/10/02 23:20 ז בחשון התשסג

שאלה

שלום לרבנו

סבתא שלי הרגילה אותי שאסור להשאיר נעל הפוכה וזה בזיון לשמיים (כך היא אומרת) זה איסורים של סבתא או שכתוב באיזשהו מקום

ואם זה לא כתוב האם אני צריך לעשות את מה שהיא אומרת לי?

תשובה

שלום לשואל .

המנהג של סבתא שלך נפוץ וידוע ורבים עושים כן , ונמנעים מלשים נעל כשהיא הפוכה כלפי מעלה , ואם היא הפוכה הופכים אותה .

יש אומרים שהטעם הוא כדי שלא יהא ביזוי כמו שאמרת , וחפשתי לכך מקור אם יש .
והנה הגמרא במסכת יבמות דף כה.
מדברת על אשה שנחשדה בעוברת עבירה חמורה ויש כמה סימנים , אחד מהם שנמצאו תחת מיטתה נעליים הפוכות .
ועל זה נאמר :
" מנעלים הפוכים תחת המטה, אמר רבי: הואיל ומכוער הדבר - תצא; "
מהם מנעלים הפוכים ? יש כמה פירושים , ועל זה נאמר שהוא דבר מכוער .

וכך נפסקה ההלכה בשולחן ערוך אבן העזר סימן יא סעיף א .

יתכן שבהיות שבגמרא נאמר שמנעלים הפוכים זה 'דבר מכוער ', ופחות לפי אחד הפירושים מדובר כשהנעל הפוכה , לכן נמנעו והדירו עצמם בני ישראל מן הכיעור ומן החשד .

ואם כן , אדרבה יש לשמר מנהגי הדורות ולא לזלזל בהם חלילה .

אשמח לשמוע מגולשים אם ידוע להם מקור נוסף לענין זה , ושלום .