לא נמאס ללמוד גמרא?

חדשות כיפה הרב יוסף אלנקווה 13/10/02 19:37 ז בחשון התשסג

שאלה

שאלה לי אלך למה צריך ללמוד גמרא? מה זה עוזר? ועוד שאלה אני לומד בישיבת יבנה שברמת גן ואנחנו לומדים 4 שעות גמרא למה צריך ללמוד הרבה כול כך הרבה?

מקוה שתענה מהר בתודה ,

הרשלה,.

תשובה

שלום להרשלה .

ראשית עלי לציין ששאלה דומה מאוד נשאלתי כאן בשבוע שעבר , עיין בה והוסף את דברי אלו עליה .

אתמקד בשלושת השאלות שלך ענינית :

א. למה צריך ללמוד ?
ב. מה זה עוזר ?
ג. למה ללמוד הרבה ?

נער יהודי צריך להתרגל לכך שאנחנו שייכים לתורה , היא ואנחנו זה ענין אחד.
שייכות לתורה אומרת שיש לנו חיבור איתה , והיא לנו אורח חיים .
התורה נתנה לנו ממרום בהר סיני , וזה אלפי שנים שהמתכון עובד יפה , כל מה שנאמר בה על הכלל והפרט , התקיים .
כל דבריה נאמנים וצודקים - ושנות הסטוריה הוכיחו את אמיתותה .

לי ולך חשוב מאוד ללמוד גמרא , כי זו הדרך היחידה המבטיחה חיבור יפה ומתוקן לתורה .
זה לא קובץ הנחיות וכללים שאפשר לקרוא את תמציתו ולהבחן עליו ודי .
הגמרא זהו בית המדרש הפעיל , החי , מחר אני ואתה נעמוד בפני התלבטויות שונות , שכל של גמרא , יסייע לנו לנתח כל בעיה מבעיות החיים .

עובדה היא שגאוננו לדורותיהם - מבלי להזכיר שמות - לימדו את כל חכמי האומות דברים בסיסיים בחוכמות העולם !

מנין להם ? מאין ?
מהתורה שנתבארה במשנה ונתפרשה באר היטיב בגמרא .

לנו חשוב להיות שייכים לבית המדרש ההסטורי הזה , שחיבר בין הדורות , שהקשה קושיות , קלות או כבדות , והכניס אותנו לעולם שלם של יהדות .

עכשיו , אתה בשאלתך , למה הרבה זמן , גולש לבעיה מוכרת ומצויה .
חזקה על ישיבתך העושה הכל כדי לחבב עליך את הלימוד.
עזוב לרגע את הרב - הר'מ או ראש הישיבה ,
צא מהם - נגיד שיכריחו אותך ללמוד כללי שמירת הגוף , הענין חשוב מאוד .
אולי העטיפה וההכרח והבחינות , ממאיסים את הלימוד , אך אל תתן לכל דבר שהוא לגרום לך לשנוא את התלמוד המקסים והנהדר הזה .

רוצה להרגיש את דברי ?
לך לאיזה שיעור גמרא יפה של מישהו שאין לו קשר לישיבה שלך , שאל לפני השיעור מה הסוגיא , אתה תתענג על הלימוד .

שאלת השאלות בה מתחבטים התלמידים והרבנים היא מה עושים כדי לחבב את הכלה על התלמידים .

אני חושב שכאשר יבין התלמיד שהגמרא היא בית המדרש היהודי העולמי , שגויים ניסו לשרוף את התלמוד ובתי המדרש בגלל עובדה זו , שקשר הדורות לא נפסק .

יהא לו הרבה ערך וכבוד .
הנני גם משוכנע שאם יש לך הצעות ייעול לשיעור רבך ישמע לך ויתייעץ איתך .

הלימוד הזה הוא חשוב וטוב , אך אל תצטער , יש לומדים בגילך ופחות יותר שעות , לך יש הזדמנות שתתגעגע אליה בשנות חיי המעשה , ללמוד תורה בשקט .
נסו עם הרב למצוא נוסחת לימוד אטרקטיבית ומושכת , ואין לי ספק שתהנה ותתגעגע ללימוד.

השבתיך מיד , נא לעדכן אותי .
אגב , הרשל'ה זהו סמל הסטורי בחיי האומה שלנו
ולמיטב ידיעתי הרשלה שאב את מיטב בדיחותיו , מבית המדרש , מהגמרא .
שלום .