כשרות

חדשות כיפה הרב מאיר נהוראי 28/12/03 17:44 ג בטבת התשסד

שאלה

לכבוד הרב!

אני מאוד אוהבת לצאת לבלות ולאחרונה גיליתי מקום נהדר לבילויים.

המקום איננו פתוח בשבת כלל וכלל והתפריט כולו כשר לגמרי (גם לפי המנהל וגם לפי התפריט, בו הצצתי וראיתי שאכן לא נמכר דבר שאיננו כשר והכל חלבי לגמרי).

המקום, משום מה ולמרות כל אלה, איננו קיבל תעודת כשרות מהרבנות.

הייתי במקום מספר פעמים והתברר לי, שהשירותים הם שירותים מעורבים (יוניסקס) ואני חושבת, כי זו הסיבה להעדרה של תעודת הכשרות. אינני מצליחה למצוא שום סיבה אחרת לכך ואני מאוד אוהבת את המקום.

האם אוכל לאכול במסעדה זו בחופשיות וללא כל דאגה מפאת אי כשרות? מה ההלכה לגבי מקום כזה?

והאם אוכל לשתות בכוס זכוכית ממקום זה? ובכלל, מה דינה של כוס זכוכית במקומות שאינם כשרים?

אנא עזור לי, וסליחה מראש על ריבוי השאלות...

תודה רבה, שני.

תשובה

שלום וברכה

ריבוי השאלות החשובות ששאלת היא התשובה האמיתית לשאלתך. במילים אחרות, כאשר אין תעודת כשרות לא קונים ולא אוכלים באותו מקום. תעודת כשרות היא מענה למספר רב של בעיות ושאלות, שצצות ואין אנו יכולים לעשות דין לעצמנו.
אם אנסה לתמצת את התשובה אדרש לנקוט בשני עקרונות מרכזיים למה לא לאכול במקום שאין בו תעודה:
א) יתכן שתמצאי סיבות נוספות שאין שם תעודת כשרות.והסיבות הללו יתגלו לך לאחר שתחכימי בלמודך ובידעותיך (כמו ניפוי קמח, בדיקת ירקות מתולעים, מעשרות, טבילת כלים, תנורים ועוד..)
ב) גם אם מקום הוא כשר לחלוטין וחסרה לו תעודה חינוכית וערכית את חייבת להימנע מלאכול שם.
חז"ל האריכו רבות בחשיבות הענין שלא תבוא לידינו תקלה באוכלים. אני מציע לך להתרגל ולחשוב רק במושגים של אכילה במקום שיש בו תעודת כשרות

בהצלחה "יאכלו ענוים וישבעו"

מאיר נהוראי