כשרות

חדשות כיפה הרב אפי קיציס 14/08/16 17:01 י באב התשעו

שאלה

שלום הרב

מספר שאלות

1.אני הולך לפעמים לקולנוע כמובן סרטים צנועים ולא קיימת תעודת כשרות כי הוא פתוח בשבת

אם מתחם הקולנוע מצהיר שהוא כשר (אלו חברות ענק שלדעתי לא יקחו סיכונים שמה יעלו עליהם)

במתחם הקולנוע קיים מתחם VIP בו מוצע אוכל חלקו סגור וחלקו מבושל ביחד עם הסרט וקיים שם קלסר עם כל תעודות כשרות של כל חומרי הגלם שמשתמשים בהם.

אני מעלה את עניין הVIP כדי להראות שיש מודעות לעניין

אם המוכר בקופה אומר לי שבפופקורן יש רק גרעינים ומלח זה מותר?

מה הדין לגבי מוצאי שבת שיש לחשוש לכך שהפופקורן הוכן בשבת הוא יהיה אסור למרות שקיימת תחלופה שוטפת שכן במוצאי שבת הקולנוע מפוצץ?

2.האם מותר להקל ולא לטבול טוסטר או לפרק אותו (טוסטר חדש מחו"ל) אני כן שלחתי אותו לגמר מלאכה אצל יהודי אבל אני רוצה לדעת אם זה היה חובה?

תשובה

לשואל שלום רב.
1. יש כמה בעיות. למשל - הכלים שבהם אדם מבשל בשבת בשביל למכור לאחרים צריכים הכשרה. (אמנם יש בכך מחלוקת, אבל זה הפסיקה המקובלת). זה בעייתי בכל ימות השבוע, ועוד יותר במוצאי שבת.
מעבר לזה, בשביל לקנות מה שמישהו אחר הכין, אתה צריך לסמוך על עדותו שזה כשר. וזה לא פשוט לסמוך בענייני כשרות על מי שמבשל בשבת בשביל למכור.
לכן הרבנות אחנה נותנת הכשר לחנות שפתוחה בשבת.
אמנם מעיקר הדין יש מקום לדון ולהקל, אם אנו בטוחים שאין שם חומרים ללא הכשר, אבל אעפ"כ הדבר הנכון הוא שלא לאכול במקום שבו מכינים אוכל ללא הכשר. אם האוכל סגור וארוז עם הכשר כגון פחית או חטיף סגור, אין בעיה. אבל מקום שמכין אוכל צריך הכשר.
2. הפתרון שאתה בצעת, כלומר לעשות גמר מלאכה משמעותי בגוף המכשיר, זהו הפתרון הנכון. אמנם יש פתרונות נוספים (באמצעות גוי וכד') אבל זהו הפתרון העדיף.
בברכה
אפי קיציס