כספי חומש

חדשות כיפה הרב דוד פנדל 09/06/06 13:55 יג בסיון התשסו

שאלה

לכבוד הרב שלום!

רציתי לדעת, אני תורם מזה זמן רב חמישית מהכסף שאני מרויח מקריאה בתורה, אני בכיתה יא, ורציתי לדעת כמה צריך לתרום מצד הדין ומצד החסידות?

אני רוצה לדעת בנוסף האם אני אולי צריך לתרום יותר כי אין לי משפחה או הוצאות ואלי אני צריך לתרום אפילו חצי?

בתודה רבה מראש!

תשובה

א. כאשר עני מבקש צריך לתת לו כמה שאתה יכול ובשו"פ יוצאים יד"ח. שו"ע יו"ד רמט א'.

ב. לנתינת צדקה באופן קבוע, בשו"ע יו"ד רמט א' מבואר שלחיוב מצות צדקה יוצאים אפילו בפחות ממעשר, ומשמע אפילו בשוה פרוטה, ולכהפ"ח שלישית שקל (של זמנם) בשנה שהוא לערך עשרה ש"ח. מצוה מן המובחר חומש, ומעשר זוהי מידה בינונית. לכן אין לך חיוב לתת סכום אפילו של חומש אלא זוהי מידת חסידות. בשם הגר"א מובא (מעשה רב) שהיה נוהג לתת חומש לצאת ידי כל הספיקות.

ג. במקרה שלך כיון שיש לך משענת כלכלית ראוי שתתן מעשר בלא נדר, ואם תתן חומש קיימת מצוה מן המובחר, וירבו כמותך בישראל.