כיסוי ראש לרווקה

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 10/05/21 15:18 כח באייר התשפא

שאלה

שלום הרב, קשה לי בנוגע לכיסוי ראש,

למה לפני החתונה לא צריך לשים ואחריה כן?

תודה מראש!

תשובה

לשואלת שלום

קודם כל נידון בשאלה: האם רווקה צריכה ללכת עם כיסוי ראש?

בנושא זה רבו הדעות. מקור המחלוקת הינו בכך שמרן השולחן ערוך פסק במקום אחד שלרווקות מותר ללכת בלי כיסוי ראש, ובמקום אחר שגם פנויות לא תלכנה גלויות ראש.

ואכן בעבר בתקופות מסוימות, במיוחד בקרב חלק מיהודי צפון אפריקה ותימן, נהגו גם הרווקות לכסות ראשן.

לעומת זאת, כבר מהפוסקים הראשונים יש שכתבו שדי לרווקה אם תאסוף את שערה, ולא צריכה לכסותו. וכן נוהגות היום חלק מבנות ישראל.

ודעת כמה מן הפוסקים שחובה על רווקות לכסות את ראשן בעת אמירת ברכה. ויש אומרים שלכל הפחות בתפילת עמידה נשים צריכות לכסות את ראשן.

ולדעת רוב הפוסקים, שורת הדין היא שרווקות יכולות ללכת בגילוי ראש, גם בשעת התפילה, אך גרושות ואלמנות תכסנה ראשן (וגם כאן, במקרים מסויימים ניתן להקל בפאה וכד´).

לגבי טעם החיוב מעת הנישואין נראה לי לומר שכאשר אישה נישאת לבחיר ליבה היא מתקדשת אליו, מתייחדת לו ולכן עושה היכר בינה לבין שאר הנשים הרווקות בענייני צניעות. במילים אחרות: לאחר החתונה, היהדות מלמדת אותנו שאחד ממרכיבי היופי המרכזיים באשה הופך להיות שמור לקשר האינטימי בינה לבעלה. השיער מוסתר ורק להם מותר לראות, וזאת כדי לחזק את הקשר המיוחד בין האיש לאישה.

הייחודיות מתבטאת דווקא דרך הצד הנשי, כי היופי שייך בו יותר.

(מקורות: שולחן ערוך אורח חיים עה,ב | שולחן ערוך אבן העזר כא,ב | רמב"ם הלכות איסורי ביאה כא,יז | בית חדש שם | מחצית השקל באבן העזר | מגן אברהם באורח חיים | ציץ אליעזר יב, יג | גרש"ז אויערבך | איש מצליח אורח חיים כד-כה | ישכיל עבדי חלק ז עמוד רפט | יחוה דעת חלק ה סימן ו)