יש במינו במחובר

חדשות כיפה הרב אפי קיציס 24/08/16 19:42 כ באב התשעו

שאלה

****** אבי 24/08, שאלה 437 ******

שלום כבוד הרב,

בהלכות ראש השנה בקיצור שולחן ערוך נאמר: ""ונכרי שהביא דורון לישראל ביום טוב הראשון של ראש השנה, אם יש במינו במחובר, אסור לאכול ממנו, או לטלטלו עד מוצאי יו''ט השני בכדי שיעשו. אבל דבר שאין במינו במחובר, אלא שיש לחוש שהובא מחוץ לתחום, מותר לאוכלו ביום השני, שבאיסור תחומין לא החמירו""

להלן שאלתי.

מה הכוונה אם יש במינו במחובר?

תודה,

אבי

תשובה

לשואל שלום רב.
השאלה היא אם צריך לחשוש שהגוי עשה איסור בפרי עצמו. לכן, אם סוג זה של פירות לא מצוי באיזור שיש אותם על העץ, כך שאם הגוי מביא פירות סביר שלא קטף אותם היום, אז אין איסור ליהנות מהם. אבל אם מצוי שפירות אלה נמצאים במקום זה ובזמן זה על העץ (יש במינם במחובר לעץ) אז חוששים שמא הגוי קטף אותם היום ואסור ליהנות מהם.
למשל אם בעיר השכן הגוי הביא לך אבטיח, סביר שהוא לא קטף את זה היום. אבל אם הוא הביא פרי שקיימים עצי פרי כאלה באיזור ויש עליהם פירות, אסור.
בברכה
אפי קיציס