יראת אלוקים

חדשות כיפה הרב יוסף אלנקווה 15/10/02 17:00 ט בחשון התשסג

שאלה

כבוד הרב שלום וברכה!

קראתי פעם באיזשהו ספר ש"אם לאדם יש שלושים אחוז יראת שמים אז בשבעיה אחוז הנותרים הוא נאלץ לפחד מדברים אחרים, ואם לאדם יש מאה אחוז יראת שמיים אז הוא לא מפחד מכלום", לפי היגיון של אדם מאמין זה יכול להשמע מאוד הגיוני כי ברגע שאדם מאמין שהקב"ה משגיח עליו בהשגחה פרטית אין לו שום סיבה לפחד כלל

ולעומת זאת, אני שאני מגדיר את עצמי כאדם מאמין בהקב"ה ית' בכל זאת מפחד וחרד מכל מיני דברים, אולי זה נשמע סותר אבל זאת עובדה, אז מה הפחדים האלו מעידים? שאין לי יראת אלוקים? שהאמונה שלי לא שווה?

מהעוד אחד שמצפה לגאולה

תשובה

שלום למצפה הגאולה .

כתוב אחד אומר " אשרי איש ירא את ה' " ופסוק שני אומר " אשרי אדם מפחד תמיד ".
ואין סתירה בין אשרי לאשרי , צריך להיות ירא שמים , וצריך לפחד.
תגיד רבי נחמן מברסלב היה אומר שהעולם כולו גשר צר מאוד וכשעוברים עליו יש להזהר- והעיקר לא לםחד כלל???
אכן , השאלה , ממה אסור לפחד.
ושאלה זו נשאלה בגמרא במסכת ברכות דף ס. המספרת לנו :

" ההוא תלמידא דהוה קא אזיל בתריה דרבי ישמעאל ברבי יוסי בשוקא דציון חזייה דקא מפחיד .
אמר ליה חטאה את דכתיב פחדו בציון חטאים!
אמר ליה והכתיב אשרי אדם מפחד תמיד?
אמר ליה ההוא בדברי תורה כתיב ".

כלומר התלמיד פחד, אמר לו רבו שהפחד מתאים לחטאים , שאל התלמיד והרי כתוב 'אשרי אדם מפחד תמיד' ?
ענה הרב , אשרי מי שמפחד בדברי תורה , היינו
כדברי רש"י :
" בדברי תורה כתיב - אשרי אדם מפחד תמיד שמא תשתכח ממנו, שמתוך כך הוא מחזיר לשנותם תמיד ".
הרי שהוא מפחד לשכוח דברי תורה , לכן קורא ושונה ומשלש וחוזר שיתקיים תלמודו בידו .

והגמרא שם הסבירה את הפסוק בתהילים פרק קיב
" מִשְּׁמוּעָה רָעָה לֹא יִירָא נָכוֹן לִבּוֹ בָּטֻחַ בַּי' "
וכך כתבה :
" משמועה רעה לא יירא , מה טעם ??
נכון לבו בטח בה'! "

ועתה , מובן מחז'ל שיש לפחד בדברי תורה , ולא להשאר בפחד אלא , לפעול ולתקן .
ובעניני העולם יש להאמין שהכל לטובה וכל מאי דעביד רחמנא - לטב עביד.

הנני מאמין , וניכרים דברי אמת שאתה ירא השם , אלא מה מפחד קצת , כתבנו תלוי ממה .
ואתה אל תירא עבדי יעקב , ישראל אשר בך אתפאר , בטחו בהשם עדי עד כי בי-ה ה' צור עולמים , וידוע כי 'הבוטח בהשם - חסד יסובבנהו '.

חזק את יתדות אמונתך בהשם , בטח באחד ואל תפחד, שכון ארץ ורעה אמונה
בטוב תלין , תקיץ ברחמים .
טוב להודות להשם , שפוך אליו לבבך כמים , וכאיל תערוג אליו נפשך .
השלך על השם יהבך , והוא יכלכלך .

קח תהילים קרא ותתענג נפשך בטוב .

ולבסוף זכור את דברי הפייט :

" בן אדם - למה תדאג על הדמים
ולא תדאג על הימים ???
כי הדמים - אינם עוזרים
והימים - אינם חוזרים
רדוף אחרי התורה והמצוה
אשר הם לעד קיימים "

אגב , לא מוכרים לי אחוזי יראת שמים ואינני מכיר את הפתגם המצוטט בדבריך, אנחנו מתפללים ומיחלים להיות יראי השם בתמים - בשלמות , לא למחצה , לא לשליש ולא לרביע, וחסד ה' יהי עמנו לסייענו אמן .

בן אדם - צדיק !!