ימין או שמאל

חדשות כיפה הרב יוסף אלנקווה 13/10/02 23:17 ז בחשון התשסג

שאלה

אל הרב אלנקווה שלום

אני ממש מבולבל, בחלק מבתי הכנסת אני רואה אנשים אומרים "וקרא זה אל זה ואמר" וכשאומרים "וקרא" כורעים לצד ימין וכשאומרים "זה אל זה" כורעים לצד ימין ויש שעושים הפוך.

כיצד עלי לעשות?

תשובה

שלום לשואל .

באמירת קדושה אנו מקדישים כשם שמקדישים את השם יתברך , מלאכי השרת.
וכתוב במסכת אבות דרבי נתן פרק יב שהמלאכים קוראים זה לזה בענווה :
" שבשעה שפותחין את פיהם ואומרים שירה זה אומר לחבירו פתח אתה שאתה גדול ממני וזה אומר לחבירו פתח אתה שאתה גדול ממני. לא כדרך שבני אדם עושין שזה אומר לחברו אני גדול ממך וזה אומר לחברו אני גדול ממך. ויש אומרים כתות כתות הן כת אחת אומרת לחברתה פתחי את שאת גדולה ממני. שנאמר וקרא זה אל זה ואמר (ישעיה ו' ג') ".

בסימן קכ'ה בדיני קדושה מוזכר המנהג לדלג כשאומרים את הפסוקים כלפי מעלה .
אך לא נזכר המנהג שאומרים וקרא זה ומתבוננים ימין ושמאל .

מנהגו של מרן הראשל"צ הגר"ם אליהו שליט"א שיש לצדד לימין תחילה ואחר כך לשמאל .
שהרי כל פניות שאתה פונה אמרו חז'ל , לא יהיו אלא לימין .

וראיית הרב מסוף התפילה שעליה נפסק בשולחן ערוך אורח חיים סימן קכג עפ'י הגמרא ביומא נג :

" "
".. ואחר שפסע ג' פסיעות בעודו כורע, קודם שיזקוף, כשיאמר עושה שלום במרומיו, הופך פניו לצד שמאלו; וכשיאמר הוא יעשה שלום עלינו, הופך פניו לצד ימינו; ואח"כ ישתחוה לפניו, כעבד הנפטר מרבו."

דווקא שם שמדבר אל מלאכי השרת ואומר להם " ואמרו אמן " אז פונה לשמאל , כנגד המלאך שמולו בימין
אבל בקדושה שמתאר את קדושתם , פונה לימין .
ואילו היה פונה לשמאל , היה צריך להיות כתוב כך בהלכה .

צודק כבודו שבפועל יש נוהגים כך , ויש להיפך.