ייחוד בשיעור

חדשות כיפה רבני ישיבת הר ברכה 15/12/05 11:52 יד בכסלו התשסו

שאלה

בס"ד

אם בשיעור בכיתה של בנות המורה הוא בן והדלת סגורה (כי יש רעש במסדרון או מכל סיבה אחרת..),

זה ייחוד?

אפרת

תשובה

אפרת, שלום וברכה.
יישר כוחך על שימת הלב לפרטי ההלכה, הקדושה הגדולה נבנית מן הפרטים.

הלכות ייחוד רחבות וארוכות, ואני ממליץ ללמוד אותן ביסודיות כי חיינו היומיומיים מלאים במצבים שמצריכים להכיר היטב את ההלכות הללו. תוכלי למצוא פירוט של הלכות ייחוד בשולחן-ערוך, חלק אבו-העזר, סימן כב. תקציר טוב של הלכות ייחוד נמצא בסוף הספר "טהרת בת ישראל".

ולשאלתך, יש כמה היתרים בהלכות ייחוד, שכל אחד מהם מספיק כדי להתיר סגירת הדלת בכיתה:
א. יש המתירים במצב שבו יש הרבה בנות יחדיו (לפחות 3 בנות) אולם יש האוסרים במצב זה.
ב. אם הדלת לא נעולה וניתן להפתיע ולהיכנס לכיתה, ובתנאי שאכן פותחים לפעמים את הדלת - אין בזה ייחוד.
ג. בחדר עם חלונות, כאשר ניתן לראות מרשות הרבים את המתרחש בחדר - אין איסור ייחוד.
ד. יש עוד תנאים להתיר, (לדוגמא: לאדם נשוי), אך לא מצאתי צורך להאריך בהם.

אולם, אני מבקש להוסיף הערה כללית וחשובה: אמנם חסרים פרטים מזהים, אולם אני מניח שאת לומדת במוסד תורני-דתי. לכן, כדאי מאד לפנות בשאלה לרב בית הספר. הוא הרב שתוכלי להתמיד בקשר לימודי קבוע אתו, והלימוד ממנו יהיה תמיד יותר עמוק ויסודי - ויתן פירות חשובים יותר.
בנוסף, כדאי מאד להתרגל להיות בקשר עם רב היישוב, רב השכונה, רב העיר, או רב בית הכנסת. כל אלה עדיפים בהרבה על תשובה באינטרנט. אני ממליץ בחום לקרוא את מאמרו של הרב אלישע אבינר: "הרב הוירטואלי". אני מצרף לך קישור למאמר:

https://www.kipa.co.il/jew/show.asp?id=1281

אם תשובתי לא סיפקה אותך, אשמח להוסיף ולהבהיר את השאלה,
בברכה, יגאל ללום, צוות המשיבים - ישיבת הר ברכה