יהודים

חדשות כיפה הרב דב ברקוביץ 20/08/08 21:48 יט באב התשסח

שאלה

בס"ד

שלום וברכה,

יש לי שאלה שמענינת אותי כבר הרבה מאד שנים. אני לא יודעת את מי צריך לשאול אותה כי זה על גבול יהדות, היסטוריה ומדע. אני מקווה שפניתי לכתובת הנכונה.

אנחנו (היהודים) טוענים שכולנו עם אחד- היהודים וכולנו מזרע אברהם אבינו.אנחנו גם טוענים שלא התבוללנו בין העמים ושמרנו על יהדותינו ובעיקר על נישואין בין יהודים.

אם כולנו עם אחד וכולנו מזרע אברהם ולא התערבבנו בין העמים אז איך זה יכול להיות שמבחינת מראה, ז"א מבחינה גנטית אנחנו כ"כ שונים? ולא רק שאנחנו כ"כ שונים אנחנו אפילו קצת דומים לעמים שגרים בארצות המוצא מהם הגענו. גם אם לא לגמרי אז לפחות חלקית במיוחד "הצבעים" גם אם לא כולם. "במקרה" כל היהודים "הלבנים" גלו לאירופה "השחומים" לתימן וכו'... (ניסיתי להביא דוגמאות בולטות). ויש גם דוגמאות לארצות שבהם הגויים בהירים יותר או כהים יותר מהעמים בקרבתם וגם חלק מהיהודים בארצות אלו בהירים יותר או כהים יותר למשל רומניה ומרוקו. צבעים זו דוגמא יחסית בולטת אבל יש דוגמאות נוספות כמו מבנה פנים ומבנה גוף וכו'...

אם ניקח למשל את הסינים כמעט כולם שם נראים אותו דבר!!! אפילו "הפרטים הקטנים". הכושים באמריקה שנמצאים שם שנים והרי הגנים שלהם לא השתנו פתאום והותאמו לסביבה שזה גם דבר שלא יכול לקרות מבחינה מדעית.

וכמה גרים היו לעמ"י? ועוד מסה כזאת גדולה של גיורים שכולם בגלות באחרונה? מן הסתאם זה היה מתועד.

יכול להיות שאולי "הגנים המשותפים" של היהודים לא ניכרים כלפי חוץ, הגיוני. ויש גם עמים שאנשיהם לא כ"כ דומים אחד לשני כמו הצרפתים או ההונגרים שיש מכל המינים ומכל הסוגים. אז איך זה יכול להיות שבמקרה יהודים אלה נראים אפילו חלקית דומים לגויים שהם גרו בסביבתם (וזה נכון לכל הגלויות).

נכון שמה שמאחד את היהודים וה"גן המשותף" הוא סגולה שזה משהו רוחני. אבל עדיין איך אפשר להסביר את העינין הגשמי?

תודה רבה

וסליחה על אורך השאלה.

תשובה

שלום ותודה על השאלה. מסתבר שאני גם שואל את עצמי את השאלה הזאת לאורך השנים, ושאלתך חייבה אותי לעשות סדר במחשבותיי.
א. הדבר הכי חשוב בעניין הוא כפי שציינת בעצמך שה"גנים" של העם היהודי לא נראים לעין. כך ה' אמר לשמואל כאשר הוא בחר מלך מבני ישי - הבט בלב ולא במראה החיצוני. ה"צורה" היהודית היא בחיבור המיוחד שבין החיות שבנשמה לבין החיות שבתורה. את זה אפשר לשמוע, לראות במידות, בדיבור ובמעשים. אצל יחידי סגולה אפשר לראות איך שפנימיות זו ממש מעצבת את שפת הגוף ובמיוחד את הפנים ואת אור הפנים.
ב. לפני מספר שנים התבצע חמקד במקומות שונים בעולם על הקשר האפשרי הבגנטי בין כל הכוהנים בעולם. מצאו שבאחוד מאוד גבוה (נדמה לי משהו מעל לשמונים אחוז) מהאנשים המזהים את עצמם היום ככהנים, מכל הארצות, היה גן משותף שאפשר היה לייחס אותו לאדם אחד שחי לפני כשלושת אלפים שנה. מחקר זה הוכיח בבירור שגם כאשר המראה החיצוני הוא שונה, המערך הגנטי מלמד על ההקפדה המיוחדת של משפחות הכהונה חאורך הדורות בכל הקשור לייחוס ונישואין. יש להניח שבאופן דומה, אולי פחות מודגש במידת מה, הדברים האלו נכונים גם לכלל היהודים.
ג. לגבי השוני הרב בין העדות בישראל אחרי קיבוץ הגלויות, שוני המזכיר את מראה האוכלוסיות בארצות המוצא, צריך לזכור כמה דברים:
- שינוי האקלים משפיע מאוד על המראה החיצוני של אנשים. אין פלא שמשפחות שהתגוררו בתימן לאורך דורות נראים שחומים והיהודים מרוסיה נראים לבנים.
- גם התזונה, אופן ההיגוי של הדיבור המיוחד של כל שפה וצורת שפת הגוף המיוחדת של כל תרבות משפיעים על צורות הפנים והגוף לאורך דורות רבים.
- אנו מכירים תקופות של גיור במספרים גדולים - לעתים אף גיור המוני.
- פה ושם במספרים יחסיים קטנים היו ככל הנראה גם התקשרויות מחוץ לנישואין.
מקווה שזה עוזר.
בברכה, דוב ברקוביץ