טרשת נפוצה

חדשות כיפה הרב בניהו ברונר 17/03/02 05:46 ד בניסן התשסב

שאלה

אביו חולה במחלה תורשתית- טרשת נפוצה,

האם מותר לבן לבדיקות אבחון גנטי כדי לדעת האם המחלה תופיע אצלו בעתיד? מה שיכול להשפיע מאוד על חייו

אני מבקשת לכתוב גם על מה הסתמכת בתשובתך(בהלכה)

תודה רבה הילה

תשובה

ב"ה כ"א אייר תשס"ב

להילה שלום!

אינני רואה בעיה הלכתית לעשות בדיקות, אלא אם כן מדובר בבדיקות המסכנות את האדם או עלולות לגרום לו נזק, שאז יש לבדוק את מטרתם.

נראה לי ששאלתך קשורה לענין מידותי של מידת הבטחון. אם מטרת הבדיקה היא ליצור גלוי מוקדם שעשוי למנוע או להקל על המחלה אם ח"ו תופיע בודאי שהדבר מותר ואפילו יש חיוב לעשות זאת מדין "ונשמרתם מאד לנפשותיכם", אבל אם מדובר על סקרנות בלבד, נלע"ד שאין צורך לעשות זאת אלא על האדם לבטוח בה'. ניתן לעיין במאמר "הפחד" בספר "עקבי צאן" של הרב קוק, עד כמה מידה זו של פחד נוטלת מן האדם את זיו החיים.

בברכת התורה

בניהו ברונר

צפת