שאל את הרב

טוסטר אובן

חדשות כיפה הרב משה כ''ץ 19/09/02 22:51 יג בתשרי התשסג

שאלה

שלום

יש אצלנו בבית טוסטר אובן. גיליתי שמשתמשים בו לחימום דברים חלביים וגם בשריםם, אך בכלים נפרדים. הכלים אינם סגורים.

לטוסטר יש פתח למעלה שממנו יוצאים האדים.

האם יש בעיה להשתמש בו? איך אפשר להכשיר אותו?

יש לי בעיה דומה בתנור אך שם אין פתח אורור. בתנור מקפידים לחכות יום שלם בין אפיית הבשר לחלב. (האם יש מקום להקל כיוון שאימי לא מוכנה לשנות את הרגליה?).

תזכה למצות

חג שמח

תשובה

הטוסטר אובן טרף ואסור להשתמש בו!
הכשרתו בשני אופנים:
1. ללבן את התבנית.
2. לנקות את הטוסטר אובן ולחכות 24 שעות. אח"כ להדליק על החום הגבוה ביותר ל1/2 שעה.

לגבי [תנור] אני מביא תשובה של הרב אליקים לבנון שליט"א בנושא זה:
שאלה:
כיצד לאפות חלבי, בשרי, ופרווה בתנור?
תשובה:
1. בתנור עם שני תאי אפיה (האפשרות העדיפה יותר):
א. יש לייחד תא אחד לבשרי ותא אחד לחלבי/פרווה (אפשר גם בשרי/פרווה בתא אחד, אך עדיף חלבי/פרווה מפני שיש פחות שומן ולכלוך).
ב. יש לייחד תבניות מיוחדות לכל סוג.
ג. אם מדובר בתבניות הקטנות מִפּנים התנור שמניחים אותן על הרשת – יש לרכוש רשת מיוחדת לכל סוג (חלבי, בשרי, פרווה).
ד. אפשר לאפות חלבי בתנור המיועד לכך, ומיד אח"כ לאפות בתבנית פרווה – אין צורך להמתין, אין צורך לחמם. יש לוודא שאין שאריות חלב, גבינה וכד' בעין.
ה. לכתחילה רצוי לאפות אפיה חלבית לחוד, ופרווה לחוד. אם אפו יחד חלבי בתבניתו ופרווה בתבניתו באותו תא בו זמנית – המאפה הפרווה הוא בחזקת חלבי מותר לאוכלו לאחר בשר, אין לאוכלו בסעודה בשרית.
לגבי התבנית יש להמתין 24 שעות ואח"כ אפשר להמשיך ולהשתמש בה כתבנית פרווה.
ו. מאכל פרווה שנאפה בתבנית חלבית או בשרית –
אם התבנית אינה בת יומה מחלב או מבשר והיתה נקיה לפני האפיה –
המאכל פרווה לכל דבר.
אם התבנית בת יומה מחלב או מבשר –
למנהג הספרדים – המאפה פרווה
למנהג האשכנזים – המאפה בחזקת חלבי או בשרי ואין לאוכלו עם המין השני.

2. בתנור עם תא אפיה אחד:
א. לכתחילה אין לאפות בשרי וחלבי כלל באותו תא אפיה.
ב. אם אפה בשרי ורוצה לאפות חלבי – יש לנקות היטב את התנור ולהפעיל אותו על החום הגבוה ביותר למשך כחצי שעה.
אח"כ יכול לאפות חלבי בתבנית חלבית (וכן להיפך כמובן).

כתבות נוספות