חשש להונאה

חדשות כיפה הרב דוד פנדל 26/01/04 09:27 ג בשבט התשסד

שאלה

שלום לכבוד הרב!

אם השאלה נשלחה פעמיים, בטעות, אני מתנצלת מראש!

לפני כמה שבועות סיפרה לי חברה טובה (ט', לצורך העניין) על גמ"ח הלוואות שבו פועלת חברה שלה. הסיפור הוא כזה: אותה "גמ"חית" פנתה ל-ט' בבקשה להשתתף בגמ"ח הלוואות לכלה נזקקת. ט' נתבקשה למלא צ'ק מחשבונה ע"ס סכום מסוים ולהפקידו בחשבון מסוים, שאינו שייך לכלה - אלא משם אמור לעבור לחשבון הכלה. הכסף, כך נאמר, יוחזר לחשונה של ט'. זה התחיל בסכומים של כמה מאות שקלים בודדים, והכסף אמנם חזר לחשבונה של ט' אחרי כמה ימים או כמה שבועות. אח"כ הסכומים גדלו ל-3,000 ו-6,000 שקלים. בכל פעם הכסף הוחזר לאחר כמה ימים או שבועות (כמובן בלי החזר על עמלות הצ'קים וההפקדות). כל פעם נתבקשה להפקיד לחשבון אחר. פעם אף קיבלה שיחה מהגמ"חית ביום שישי, ונתבקשה ללכת להפקיד צ'ק באותו יום בסניף מסוים בעיר - העניין הוצג כדחוף מאוד, ושעליה אף לקחת מונית כדי להגיע מיד. הוצאות המונית, כך הוסבר, יוחזרו לה. כמו העמלות, גם הוצאה זו לא הוחזרה לה.

יש לציין שבמשך כל התקופה, שאלה ט' מדי פעם את הגמ"חית למה ההעברות כ"כ מסובכות ומפותלות - ונענתה בתשובה מתחמקת (כך לדברי ט'). כאשר לחצה, אמרה לה הגמ"חית שגם היא לא לגמרי יודעת איך כל העסק עובד בדיוק.

השיא הגיע כאשר אותה גמ"חית בקשה מט' לתת לה צ'ק פתוח בטענה שעדיין אינה יודעת מה הסכום לו תזדקק. ט' נתנה צ'ק פתוח, וציינה את הסכום שיש לה בעו"ש (כמה מאות שקלים) כדי שידעו כמה אפשר להוציא. לאחר כמה ימים, קיבלה ט' טלפון ממנהלת סניף הבנק שלה שהם אינם יכולים לכבד את הצ'ק שלה שנחתם ע"ס של 14,000 (!!) שקלים. ט' פנתה אל אותה גמ"חית ושאלה אותה לפשר הסכום (למרות שציינה בפירוש מהו גבול החשבון), ונענתה בתשובה מתחמקת.

בנקודה זו ט' החליטה לא לרשום יותר צ'קים. אז היא גם סיפרה לי על הגמ"ח, ואמרה שאינה יודעת אם תוכל לעמוד בהפצרות של הגמ"חית אם זו תיצור איתה קשר שוב.

היום פנתה אלי חברה טובה אחרת (ב', לצורך העניין), שלמדה באותו מקום כמו ט', ומכירה גם היא את הגמ"חית. היא סיפרה לי, בלי לדעת שגם ט' בעניין, שאותה גמ"חית היתה פונה גם אליה בבקשה לעזור בהלוואות (הפעם למימון רפואי).

ב', כמובן, הסכימה בזמנו לתת לה צ'קים. גם היא סיפרה שהיא נקראה ביום שישי אחד להגיע במהירות לסניף מסוים ולהפקיד בו צ'ק. הסיבה שב' סיפרה לי זאת היום, היא מכיוון

תשובה

ישנה מצווה לעזור לכל אחד מישראל ולהצילו מהפסד מדין השבת אבידה (שו"ע חו"מ רנט-ט וסימן תכו') גם כשדנים כל אחד מישראל לכף זכות צריך במקביל לחוש להפסד. לכן צריך לנקוט כמה שיותר אמצעים כדי שלא יגרם הפסד לבנות אחרות. הכלל הוא שצריך להקפיד שתאור העובדות יהיה מדוייק. ועוד שהפרסום לא יגרום נזק גדול יותר ממה שצריך. ועוד שהכוונה שלך תהיה רק לתועלת ולא להשמיץ את אותה בחורה. כל הדברים מפורשים בספר חפץ-חיים כלל י'. באופן מעשי כדאי לפנות לאישיות המחנכת באותו מוסד ולמסור לו את הנתונים כדי שיברר עם אותה בחורה את הדברים.

תשובת הרב בראלי-דיין בבית דין צדק בשדרות