חשיבות במצוות

חדשות כיפה הרב יוסף אלנקווה 06/10/02 21:34 ל בתשרי התשסג

שאלה

שלום וברכה!

במסילת ישרים יש דבר הנקרא "משקל החסידות"- ז"א שהאדם צריך לעשות לפי מה שחושב שיותר "יעשה נחת רוח ליוצרו". רציתי לשאול איך אני אמור לדעת מה הכי חשוב לעשות כאשר באותו זמן יש לי אפשרות לעשות הרבה מצוות וזה קורה כל הזמן?? (חוץ מאותם הכללים למשל כמו גמ"ח שרק אתה יכול לעשות שעדיף על לימוד תורה וכו'.. כי הכללים האלה לא מתאימים לאין סוף האפשרויות שיש)

תודה רבה מראש וישר כח!

תשובה

שלום לשואל !

הרמח'ל ע'ה כשהגדיר את הגדרת משקל החסידות פתח ואמר כך בספר מסילת ישרים פרק כ - במשקל החסידות :

" מה שצריך לבאר עתה הוא משקל החסידות הזה, והוא ענין עקרי מאד מאד, ותדע באמת שזהו המלאכה הקשה שבחסידות כי דקותו רב ויש ליצר בדבר הזה כניסה גדולה, על כן נמצאת סכנתו עצומה כי הרבה דברים טובים יוכל היצר לרחק כאילו הם רעים, והרבה חטאים לקרב כאילו הם מצות גדולות,.

ובאמת שלא יוכל איש להצליח במשקל הזה אלא בג' דברים:
א. שיהיה לבו ישר שבלבבות שלא תהיה פנייתו אלא לעשות הנחת רוח לפניו יתברך, ולא זולת זה כלל.
ב. ושיהיה מעיין על מעשיו עיון גדול וישתדל לתקנם על פי התכלית הזה.
ג. ואחר כל זאת יהיה משליך יהבו על ה', שאז יאמר בו (תהלים פ"ד) אשרי אדם עוז לו בך וגו' לא ימנע טוב להולכים בתמים:"

כלומר , ראשית זה ענין דק מאוד ויש להזהר בו ביותר , שנית צריך שלושה תנאי יסוד
לב ישר - עיון גדול - ובטחון בהשם .

וזה המפתח לשאלותיך .

יש פעמים שאתה משקיע שעות על גבי שעות בשלום בית - בחשבון קל יכולת ללמוד עשרים דפי גמרא בזמן הזה - זה היה שווה ? ?

תלוי מה עשית , אם עזרת להציל בית - בודאי שהיה שווה , למרות הנזק .
אנחנו צריכים להתפלל הרבה שנדע לנצל את הזמן היקר כדי שחלילה וחס לא נאבד אותו ולכן אנו מבקשים מהשם :
"
שלא ניגע לריק ולא נלד לבהלה ' " .

והרי כבודו שזכה והגיע למשקל החסידות יודע שאין התלבטות חלילה על קיום המצוות אלא על ההוספות וההידורים .

ולזה צריך זכות הלב וסייעתא דשמיא .
חוץ מזה שכבר ציינת שעם כל רדיפת המצוות אל ישכח אדם את לימוד התורה שלו ושל בני ביתו .
חודש טוב .