חלב באפלו

חדשות כיפה צוות ישיבת קרני שומרון 14/12/05 17:02 יג בכסלו התשסו

שאלה

האם חלב באפלו הוא כשר?

האם זו חיה כשרה?

תשובה

בס''ד
כשרות הבופלו
ג'אמוס [הוא הבופלו] נחשב הפראי והעז שבבקר* אורכו עד 3 מטר, גובהו עד 1.80 מטר, משקלו עד 800 ק"ג* צבעו אפור כהה עד שחור, גבנון בקדמת גבו, קרניו משוטחות וגדולות ואורכן עד 2 מטר. משכנו הטבעי והאידאלי - סביבת ביצות מכוסה צמחיה גבוהה וצפופה. פעילותו היא בין השמשות - הן לפנות בוקר והן לפנות ערב - ולפעמים גם בלילה. בשעות היום החמות הוא טובל במים, כי עורו חסר בלוטות זיעה לויסות החום. כדי להתגונן מפני חרקים מציקים הוא מתגולל בבוץ ומתעטף בשכבת בוץ המגינה עליו, או נכנס למים בהבליטו רק את נחיריו.

בדיון על כשרות בעלי חיים יש לדון בשתי נקודות:

א- האם לבעל חיים זה יש את הסימנים הכתובים בתורה?
ב- האם יש מסורת אכילה לגביו מדורות קודמים [לגבי הצורך בתנאי זה יש מחלוקת]?

מהשולחן ערוך משמע בפרוש שמותר לאוכלו. משמע שלבופלו יש גם את הסימני כשרות הראויים וגם את המסורת אכילה לגביו. וכן ישנן עדויות לכך שועדות כשרות בחו''ל (K, OU) נותנות כשרות על בשר הבופלו.
ואף חלב הבופלו כשר.

מקורות- שולחן ערוך יורה דעה סימן כ''ח סע' ד', קובץ "תחומין" כרך י''ז עמ' 417, 423 והערה 22.