חיוב נשים בתפילה

חדשות כיפה הרב משה כ''ץ 05/02/02 05:59 כג בשבט התשסב

שאלה

(השאלה מופנית לרב אליקים לבנון)

א. האם נשים חייבות להתפלל ואם כן כמה תפילות?

ב. האם הגבלת זמני תפילות חלה על נשים?

תשובה

לשריאל שלום

א. תפילת נשים: יש מחלוקת ראשונים בדבר: להרמב"ם - אשה נפטרת בתפילה כל שהיא במשך היום, ולהרמב"ן - נשים חייבות בתפילת עמידה של שחרית ושל מנחה (סימן קו, משנ"ב ס"ק ד). כמו-כן, נהגו הנשים לומר את ברכות השחר.
למעשה: הדבר משתנה לפי תנאי החיים של האשה.
אשה שזמנה בידה, כמו בחורה לפני נישואין או אשה מבוגרת שאיננה מטופלת בילדים - תנהג כרמב"ן ותתפלל לפחות שתי תפילות עמידה אלו.
לעומת זאת, אשה מטופלת בילדים - עדיף שתעסוק במחויבויות של הבית, או אפילו תנצל זמן למנוחה, ותנהג כהרמב"ם - כלומר, תאמר ברכות השחר ועוד תפילה שהיא רוצה לומר אותה.
יש להעיר שהפוסקים האחרונים, ה"מגן אברהם" ובעקבותיו עוד פוסקים, ממליצים לאשה לומר את כל התפילה: ברכות השחר, קריאת שמע וברכותיה, עמידה, אך כאמור, הכל תלוי בנסיבות.

ב. אשה המתפללת עמידה, צריכה להקפיד על זמנים כמו גברים, כלומר, לאחר חצות היום לא תתפלל שחרית, וכן לאחר שקיעה לא תתפלל מנחה.
תפילת תשלומין לא שייכת באשה, אולם אם אשה רוצה להתפלל במקום תפילה שעבר זמנה - רשאית.

תשובת הרב אליקים לבנון
רבה של אלון מורה
ראש ישיבת ההסדר ברכת יוסף