חטא

חדשות כיפה הרב חיים נבון 19/08/07 03:50 ה באלול התשסז

שאלה

שלום רב לכבוד הרב !!

שאלתי היא :

איך אני יכול לדעת בוודאות מה חטא ומה לא בכל דבר ודבר ??

לדוגמא : יש כאלה שאומרים שמה שחטא בעיני זרם מסויים ביהדות כחטא בעיני זרם אחר ביהדות זה לא יהיה חטא אז איך אפשר לדעת אם זה ככה למה חלק אומרים ככה וחלק אחרת אז שכולם יגידו שזה חטא וזהו ... למשל יש כאלה שאומרים שהתורה מגדירה לנו מה חטא ומה לא ואין באפשרותנו לשנות את זה בולשיטטטט שטויות עובדה שיש אנשים שכן מגדירים בעצמם מה טוב ומה רע בכל דבר ודבר זה כאילו שהם יודעים בוודאות שזה טוב ושהאחר זה רע בלי שום ספקות זה מדהים ...

אודה לך כבוד הרב על תשובתך והתייחסותך הרבה מבלי התחמקות תשתדל יותר לגעת בדברים לעומק ככל האפשר...

יום טוב !!

תשובה

שלום וטוב.
לגבי הרוב המוחלט של דרכי ההתנהגות, התורה קובעת בבירור מה מותר, מה חובה ומה אסור. עם זאת, ישנו תחום רחב של נושאים שלגביהם יש מחלוקת. המדובר גם בשאלות הלכתיות שונות, וגם בשאלות רעיוניות וכו'. יש לאדם שתי דרכים להכריע במחלוקת: אם הוא אדם מלומד ומנוסה, הוא צריך לשקול את הצדדים בעצמו, ולהכריע מה נראה לו אמיתי יותר. אם אין בו מספיק ידע וניסיון, הוא צריך לבחור מנהיג רוחני שיהיה מקובל עליו, ואחריו ילך.
אכן, אדם תמיד צריך לדעת לכבד גם עמדות אחרות במחלוקת, ולא להתייחס לדעתו כאילו היא בוודאות העמדה האמיתית היחידה - ולוּ רק בגלל החשש שהוא טועה והאחרים צודקים.