חטא אדם הראשון

חדשות כיפה הרב דב ברקוביץ 25/08/08 20:34 כד באב התשסח

שאלה

שלום כבוד הרב!

בספר בראשית מסופר על חטא האדם הראשון וחווה...ואחד העונשים שהם נתקללו בעקבות החטא..זה המוות.

שמעתי..שלא רק אדם וחוה אכלו מעץ הדעת אלא גם החיות...כי אם לא..לא היתה נגזרת גם עליהם מיתה...הרי הם לא חטאו..ושמעתי שלומדים את זה מכך שכתוב שחווה הביאה "גם" לאישה- מה משמעות ה"גם"? להראות שהביאה את זה גם לבעלה,לא רק....ושגם החיות אכלו מזה..

רציתי לשאול את הרב...האם הפירוש הזה באמת נכון? ואם כן איזה פרשן אומר את זה?

תשובה

שלום טל,

לא שמעתי על פירוש כזה.
יש הבדל מהותי בין אדם לבהמה. המוות של האדם קשור ליסוד הבחירה והדעת* בבהמה המוות הוא חלק מהמבנה הטבעי של החומר ממנו היא מעוצבת.
המילה "גם" בפסוק מלמד שהיה לאישה צורך פנימי לתת גם לאיש לאכול מהפרי כפי שהיא אכלה - לשתף אותו בחוויה שלה. הצורך הזה שלה והתגובה שלו לפנייה שלה מהווה עצם יסוד החטא והמקום המחייב את בני זוג תמיד לעשות תיקון.
בברכה, דוב ברקוביץ