חזרה בתשובה באמצע השנה

חדשות כיפה הרב ישראל סמט 10/09/02 18:52 ד בתשרי התשסג

שאלה

בס"ד

לרב שלום.

מה שיקרה לאדם במשך השנה נקבע ברה"ש. האם אדם שהיה חילוני וחוזר בתשובה לאחר רה"ש יכול לשנות את הנקבע? ולהיפך- יכול לשנות לרעה? (אם עושה מעשים רעים).

שנה טובה!

תשובה

שלום ושנה טובה.

גם אם דינו של אדם נחתם בראש השנה, אין זאת אומרת שאדם אינו יכול לשנות את דינו.

אמר ר' יצחק: ארבעה דברים מקרעין גזר דינו של אדם אלו הן: צדקה צעקה שינוי השם ושינוי מעשה. (ר"ה טז ע"ב) ועוד אמר ר' יצחק: יפה צעקה לאדם בין קודם גזר דין בין לאחר גזר דין (שם ע"א).

מקובלים אנו שהזמן שבין ר"ה ליו"כ נוח לתשובה, ותשובת אדם מקובלת יותר, אך אין זה בא חלילה למנוע מאדם מלשוב בתשובה בכל זמן, ותשובתו של אדם מקובלת תמיד, ואפשר שישתנה גזר דינו.

מסתבר שכך הוא גם אם הרע אדם מעשיו. אי אפשר שלא תהיה לאדם אחריות על מעשיו לטוב ולמוטב.

יהי רצון שניטיב מעשינו לא רק בעשרת ימי תשובה אלא בכל השנה כולה.