חז''ל

חדשות כיפה הרב דוד צוקרמן 13/12/09 13:47 כו בכסלו התשע

שאלה

בס"ד

שלום כבוד הרב

השאלה שלי נוגעת לדעה על חז"ל.

למדנו באחד משיעורי מחשבת דבר מה על חז"ל שנראה לי לא נכון בהחלט , לפי הבנתי ואמונתי , ומגמד את חז"ל לעומת מה שהם היו באמת. ורציתי לדעת האם זה באמת כך .

למדנו מתוך מאמר של הרב שמשון רפאל הירש[על אגדות חז"ל]

בקשר לשאלה שאם יש דברים שחז"ל אמרו שנוגדים את המדע.

כמו שהכינה נוצרת מזיעה וזה לא נכון כיח כיום יודעים לפי המדע שבריה נוצרת רק מברייה.

אז הור כותב שם בהקדמה

שאין לומר שחזל לא ידעו מה שהם אומרים אלא ד=שכל אדם בעולם הזה צריך להתמחות בענין אחד בלבד וחזל ידעו רק את מה שהיה בזמנם לפי המדע "כן חז"ל בדברים באלה. גדוליהם ידעו את כל החכמות והמדעים כפי אשר מוסכם היה בזמניהם לאמת,ועמדו בזה בשווה על במותי החכמה והמדע עם כל שאר גדולי החכמים באומות העולם, אשר חכמתם והגדתם נתקבלו למפורסמות בדורותם"[לשון הכתוב]

ואז הסבירו את המשך הקטע בצורה שחז"ל קבעו את הסברות שלהם לפי מדעני הטבע ובחכמים באותם זמנים ולכן לא ראוי לומר שחז"ל לא ידעו מה הם אומרים כי אי אפשר להאשים אותם בהנחות שלהם כי הם הלכו לפי המדע של אותו זמן . כלומר שחז|ל קבעו דברים לפי המדע

זה נראה לי אבסורדי ומחליש את האמונה שלנו בחז"ל כי היהי להם רוח הקודש ואת הכול הם יעו מהתורה ולא ייתכן שהם הסתמכו על חכמים בדורם!!

אם אפשר בבקשה שהרב יאיר את עיני בקשר לעניין הזה[חז"ל וחכמתם] תדה רבה

ושנזכה להוסיף אור

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

שלום וחנוכה שמח!
נדמה לי שהשאלה העומדת בבסיס היא מה היתה מטרת חכמי ישראל ללמד את הדורות הבאים. האם הם רצו להעביר אלינו ידיעות מדעיות, או שהם רצו ללמד אותנו תורה ומצוות מוסר ומעשים טובים.
אם נקבל את ההנחה שחכמים רצו להעביר אלינו דרכי התנהגות נכונה, לשם מה הם השתמשו בדוגמאות מחיי היומיום, הטבע והמדע? סביר להניח שהשימוש בכלים אלה היה דומה לשימוש שלנו היום באותם רעיונות. גם גדולי הדור שלנו, החכמים, הרבנים והמחנכים מביאים פעמים רבות דוגמאות מחיי היום יום ונותנים דוגמאות ומשלים מהנחות מדעיות המקובלות בימינו. אין כוונתם ללמד את האמת המדעית, אלא להשתמש במדע כפי שידוע היום לצורך דוגמה או משל לצורך עניין חינוכי או מוסרי. ואם וכאשר בעוד זמן מה יגלו חידושים במדע המעמידים את אותן הדוגמאות בצורה לא עדכנית, אנחנו לא צריכים לא להיבהל ולא להפסיק לקבל את דברי החכמים.
אמנם אין להשוות את חכמי המשנה והגמרא לחכמים בימינו, אבל רש"ר הירש כותב באותה איגרת, ש"לא מצינו שנמסרו להם הידיעות האלה מסיני".
לסיכום, אין לראות את הדברים של רש"ר הירש כפגיעה בחז"ל. ההנחה שחז"ל ידעו את חכמת המדע שהייתה ידועה למדענים בתקופתם אינה מגמדת את החכמים. מי שמכיר קצת יותר מכתבי הרב הירש, מבין שהרב הירש לא רצה להקטין את ערך חז"ל אלא להיפך, לחנך אנשים להעריך את חז"ל. אני מקווה שגם אני הצלחתי לתרום מעט בדברים הקצרים שהבאתי.

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן