שאל את הרב

התלבטות קשה

חדשות כיפה רבני הישיבה הגבוהה אור-עציון 25/04/06 13:51 כז בניסן התשסו

שאלה

שלום לכבוד הרב,

אני מתנצל מראש על האריכות אולם זה עניין שאני חייב לברר.

זה כבר 4 חודשים שאני יוצא עם בחורה ומהפגישה הראשונה היא מצאה חן בעיני. היה לנו טוב בפגישות והכל היה נראה בסדר עד שהתבררו לי כמה דברים שהבחורה נוהגת בענייני צניעות שאיני יודע בדיוק מה דעת ההלכה בעניין ואשמח אם הרב יאיר את עיני בשני דברים עיקריים.

הדבר הראשון, התברר לי שכל מה שקשור ל'שמירת נגיעה' היא לא מקפידה על כך בתוך המשפחה, עם ההורים ואח שלה. יותר מכך, גם במשפחה המורחבת, קרי, הדודים ובני הדודים שלה היא לא מקפידה, וכאשר יש אירועים משפחתיים וכולם נפגשים היא לוחצת יד ונותנת נשיקה לדודים וגם לבני הדודים. יש לציין שהמשפחה שלה רובה חילונית והמנהג אצלם הוא כזה שלחיצת היד והנשיקה זה כמו אמירת שלום שלולא אלו הקרובים הנ"ל ייפגעו. כלפי הקרובים שהם דתיים היא לא נוהגת כך כי היא טוענת שהם יבינו ולא ייפגעו, אבל כלפי אלו החילוניים היא אומרת שהיא לא תחנך אף אחד ולא תתחיל להסביר להם שזה מותר וזה אסור. ויותר מזה, גם לגיסיה (בעלי אחיותיה) היא לוחצת יד לאמירת שלום. הדבר הזה מפריע לי כי במשפחתי שומרים מאוד על נגיעה אפילו בין האחים והאחיות, למרות שאולי זה מותר (וגם על זה מבקש אני את דעת ההלכה), מה עוד שגם בחתונה שלה היא אינה מתכוונת לשנות ממנהגה!

דבר שני שמפריע לי, אמנם פחות, זה שהיא הולכת עם מכנסיים בבית שלה ואפילו ליד הגיסים שלה וכך היא מתכוונת ללכת בבית שלה, וכמו כן היא לא מתכוונת לשים כיסוי ראש בבית שלה ובבית הוריה. היא טוענת שליד המשפחה שלה זה מותר (ולגבי הכיסוי ראש טוענת גם שזה לא נוח ובבית זה מותר). גם זה מפריע לי כי אני התרגלתי לצניעות רבה בתחום הזה ואימי תמיד עם כיסוי ראש. יש לציין שזה רק בבית שלה העתידי, בבית הוריה ובבית אחיה ואחיותיה, לא ליד זרים, וכ"ש לא מחוץ לבי.

הארכתי יותר מידי, אבל אודה מאוד לרב אם יאיר את עיני בעניינים האלה, מה דעת ההלכה בעניין, והאם צריך להפסיק קשר בגלל זה. שוב אציין שממש טוב לי איתה ונוח מאוד, רק העניינים האלה מציקים לי מאוד. אני חייב לציין שהבחורה אומרת שהיא לא 'דוסית' אלא דתייה, אולי זה מתחבר לנ"ל, או שזה סתם עניין של הגדרות?

תודה רבה רבה

אשמח לדעת את שם הרב המשיב. תודה.

תשובה

שלום רב.

מצד ההלכה אין איסור לאב לגעת ולנשק את בתו גם אח ואחותו אין בזה איסור נגיעה. לענין הדודים הדבר אינו ראוי. ובודאי שביחס לבני דודים הדבר הוא אסור. אולם יש בין הרבנים מי שכתב שאם הדבר גורם לשני בושת פנים יש להקל לתת לו יד לשלום. למשל אם מישהו הגיש את היד והיא לא תחזיר לו יד לשלום היא יעלב מכך ומכיון שכל הכונה היא רק כדי לא להעליבו אין בדבר זה איסור.

לענין כיסוי ראש נכון הדבר שמצד עיקר הדין אין היא חייבת ללכת בכיסוי ראש בבית אולם כאשר היא נמצאת אצל אחרים או כשבביתה ישנם אנשים אחרים היא צריכה ללכת בכיסוי ראש. הוא הדין ביחס למכנסים כאשר היא בביתה ואין זרים בבית אין איסור בלבישת מכנסים.

אם הקשר שלכם הוא באמת קשר טוב ויש הערכה הדדית ורצון טוב להיות יחד ומאושרים אין מנוס מויתורים הדדים. היא צריכה להבין את הקושי שיש לך בלקבל דברים הנוגדים את הלכה. ואתה צריך להבין אותה ולא להחמיר במקום שיש להקל. כעקרון כדאי שקודם לחתונה יהיו הדברים ברורים שגם מי שמגדיר עצמו "רק" כדתי ולא כדוס מחויב על שמירת ההלכה. ועל בסיס שמירת ההלכה יוקם הבית המשותף.

בברכה.

התשובה ניתנה ע"י הרב אביגדור שילה

כתבות נוספות