התגלות ה'

חדשות כיפה הרב דוד צוקרמן 21/07/09 18:50 כט בתמוז התשסט

שאלה

ב"ה

האם "בהכרח",בהתגלות ה' אדם ימות?

תודה

תשובה

שלום!
אני חושש שאינני מבין את כוונת השאלה.
אם שאלתך מתייחסת לתשובה שענה ה' למשה כאשר ביקש "הראני נא את כבודך" ותשובת ה' היא "כי לא יראני האדם וחי", או אם כוונתך לדברי מנוח אביו של שמשון "מות נמות כי אלוקים ראינו", הרי אשתו ענתה "לו חפץ ה' להמיתנו לא לקח מידנו עולה ומנחה ולא הראנו את כל אלה". הרמב"ם מתאר את התגלות ה' לנביאים כחוויה שסוחטת את כל הכוחות עד מצב של עילפון. לא כל אדם מסוגל לעמוד בחוויה עוצמתית כל כך, ובאמת ה' אינו מתגלה למי שלא הגיע למדרגה מתאימה. מעמד הר סיני הוא תופעה מיוחדת שהקב"ה רצה להתגלות לכל העם וחז"ל מספרים ש"פרחה נשמתם" עד שמלאכים השיבו את נפשם. אבל כפי שאמרנו זו היתה תופעה חד-פעמית.
אם כוונתך למה שמסופר בספרי חסידים שונים, ונדמה לי שהסיפורים הראשונים הם מהספר "שבחי הבעש"ט" על התופעה של "עליית נשמה" יש מקום להסבר. ואם לא התייחסתי לכוונת השאלה - אשמח להשיב בפעם אחרת, לאחר הסבר השאלה.