השתחוות לפסל שעווה

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 07/11/16 18:19 ו בחשון התשעז

שאלה

לרב שלום!

ישנו מוזיאון בלונדון מוכר אשר מציג בובות עשויות שעווה. בובות אלה אמורות נראות כמו אנשים מפורסמים בדיוק רב ובגודל מתאים.

רציתי להצטלם ליד בובות המלוכה הבריטית (אליזבת' וכו').. התבקשתי לקוד קידה לבובות לפני כן.. 2 תמונות, קידה לפני כל אחת.

חשבתי שאולי יש מקום לאסור, אך היצר ניצח..

האם הדבר אסור? אם כן.. איך אעשה על כך תשובה? אני ממש מתחרט :/

תשובה

לשואל שלום
ראשית כל - איני מבין מדוע נדרשת להשתחוות בפני הפסל. איני מכיר נוהל משפיל כזה במוזיאון Madame Tussauds.
כיוון שהפסלים הללו אינם משמשים לעבודה זרה, ולא התכוונת לעבודה זרה - [אין בדבר איסור].
במסכת שבת כתוב:
"דחזי אנדרטא וסגיד לה, היכי דמי? אי דקבלה עליה באלוה - מזיד הוא, [ואי דלא קבלה עליה באלוה - לאו כלום הוא]".
תרגום: ראה אנדרטה והשתחוה לה. כיצד? אם קבל אותה כע"ז - הוא מזיד, אם לא קיבל אותה כע"ז - זה אינו כלום.
רש"י: אנדרטא. צורת המלך שעושין לכבוד המלך והשתחוה לה ולא לשם אלהות.
ונראה שכך גם במקרה שלך.
מכל מקום, משום מראית העין יש להימנע מהשתחוויות מיותרות באופן כללי.
ומסופר בתוספות שחנניה מישאל ועזריה מסרו את עצמם לסכנה כדי לא להשתחוות לפסל שאינו עבודה זרה, רק כדי שלא יראה כך.
יהי רצון שלא תבוא לידי ביזיון עוד. אמן.