שאלה
בקרוב ייתקימו בחירות בעיירתנו,
אחד המתמודדים השמיץ את היריב שלו ופרסם מודעות עם ההשמצות.
למתמודד שהושמץ יש הוכחות שיריבו עשה את זה, מה עליו לעשות האם להשמיצו בחזרה? או להגיש תלונה על הוצאת דיבה(זה יעכב את תהליך הבחירות) או לוותר ואז זה יפגע בו.
תודה
תשובה
ב"ה כ"ט טבת תשס"ו
שלום רב.
אין למי שהושמץ, עם כל הכאב, היתר להשמיץ בחזרה, שהרי זה לשון הרע (שלא הותר גם כשתוכן הדברים אמת) והוצאת שם רע (במקרה של שקר), וכרוכות בדבר כמה עברות המפורטות בפתיחה לספר ´חפץ חיים´. במקרה שלפנינו, אחת העברות היא איסור הנקמה.
כמו כן, אין לתבוע את המשמיץ בבית משפט אזרחי, משום שיש איסור ליזום דיון בבית משפט שאינו מתנהל על פי כללי התורה.
ניתן לתבוע את המשמיץ לדין תורה ע"מ לחייבו לתקן את הנזק שנגרם, אך ניתן גם למחול לו ולקבל את הפגיעה כמעשה שלא נולד בהחלטתו של המשמיץ אלא ברצון ה´, ולקבל זאת באהבה. כך גם ראוי לעשות משום ש"אין מחזיקים במחלוקת".
"הנעלבים ואינם עולבים, שומעים חרפתם ואינם משיבים [...] עליהם הכתוב אומר: ´ואוהביו כצאת השמש בגבורתו´"
בברכת התורה
בניהו ברונר
צפת
דברי תורה לפרשת השבוע
החלק הכי טוב בשולחן השבת שלכם: רעיונות קצרים, עמוקים ונגישים על פרשת השבוע היישר לתיבת המייל שלכם