"השמלות" שלובשים החרדים - האם יש בזה איסור

חדשות כיפה הרב שלמה בן אליהו 13/01/14 12:36 יב בשבט התשעד

שאלה

שלום לרב,

כתוב שאסור לגבר ללבוש בגד של אישה- שמלה וכו', אבל הלבוש המסורתי של החרדים והחסידים זה גלימות שנראות כשמלות.

למה זה מותר ולבנות אסור ללבוש מכנסיים רחבות או משהו דומה?

תודה רבה!

תשובה

בס"ד
שלום רב
בעניין לבוש החרדים נראה לי שהוא רחוק מאוד משמלה כיוון שלא ראיתי אישה שלובשת לבוש כזה, מאז ומעולם לבוש זה היה שייך לגברים והוא מנסה לשמר את הלבוש הנראה בעניהם כמסורתי והם נסמכים על המדרש שאומר שבזכות 3 דברים נגאלו ישראל ממצרים ואחד מהם זה שלא שינו את לבושם באופן שלבוש זה יבדיל אותם ההגויים הסובבים אותם. סממן חיצוני זה שמר על עם ישראל בגלות מצרים ולפי דעתם שמר גם על היהדות בגולה. אכן יש מקום אמיתי לדון בצורך של לבוש זה בימינו במדינת ישראל בשנות ה-2000.
לגבי שאלתך בגדרי "לא ילבש" (איסור לבישת בגדי גברים לנשים ולהיפך) הפוסקים סייגו איסור זה רק לגבי בגדים המיוחדים לאחד המינים אבל למשל מעיל גשם שרגילים להשתמש בו גם נשים וגם גברים כמו שמסופר בגמרא על רבי יהודה בר אלעאי שהיה לו ולאשתו מעיל אחד מחמת עניותם וכל פעם שאחד מהם היה יוצא היה לובש אותו ורואים מכאן שזה היה כנראה מתאים גם לנשים וגם לגברים.
בעניין מכנסים לנשים נראה שהשאלה צריכה לדון לא בגדרי "לא ילבש..." אלא בדיני צניעות
בברכה